Colt Model 1849 Pocket Revolver, #208034

Pris: 17 000:-

NRA: Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver, serienummer 208034. Tillverkad år 1862 på Colts fabrik i Hartford, Connecticut. Revolvern har en 5″ pipa med en trumma för sex skott i kaliber .31″. Pipadressen är av den senare typen i en rad. Colts Patent är stansat på vänster sida av stommen. Trumscenen som är välbevarad föreställer ett rånförsök mot en diligens. Det här är ett relativt tidigt exemplar av Colts mest populära, klassiska slaglåsrevolver. Modellen tillverkades i över 300 000 exemplar ända fram till 1873.

Revolverns kvarvarande finish består bitvis av högblank blåneringsrest på pipans olika sidor. Varbygel och backstrap har fragmentarisk, svärtad ursprunglig försilvring. Kolvträet behåller delvis fernissa. En hel del flamhärdnings kulör finns på framförallt stomme. Kolvträet har fin passform. Trumscenen är tydlig och komplett, riktigt fin! Trummans kammare är fina men nipplarna är äldre funktionsdugliga original, en nippel är bytt. Trummans säkerhetsstift är utplånade. Förhållandevis fint lopp med ytlig pitting. Revolvern är helt nummerriktig och original.

Fungerar yttrerst bra mekaniskt med jämn matning och en stadig låsning av trumman i helspänn. Fin linjering kammare-lopp. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,30 mm. Vi har gått igenom revolvern, ingenting sitter fastrotat, varken nipplar eller skruvar och den kan lätt demonteras. Trycket är inte onormalt hårt. Loppet har tydlig, jämn räffling. En fin kompanjon på skjutbanan eller som samlarobjekt för den som är på jakt efter en senare sexskottare. Nya nipplar passas in för skytten som önskar, mot en tillkommande kostnad. Detta är helt klart ett orört exemplar som aldrig blivit avputsat eller modifierat, trevligt för den som vill ha ett vapen med ursprunglig yta.

Pris: 17 000:-