Colt Model 1860 Army Revolver, #39878

Pris: 30 000:-

NRA: Very Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 39878. Tillverkad år 1862 av Colt Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Just det här exemplaret är i spannet av de flera hundra revolvrar som skickades för tjänstgöring i Kalifornien. Såvitt vi vet har det använts av 1st California Volunteer Cavalry, Company B ända till september 1866 då regementet lades ned. Dessa soldater tillhörde alltså nordstatsarmén och kämpade främst mot styrkor från Texas. Regementet verkade hela sin tjänstgöring i Kalifornien, dåvarande territoriet New Mexico (ej en delstat ännu) och Texas. 

Exemplaret har sedvanlig konfiguration med 8″ lång pipa och en trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Ett mycket välbehållet exemplar som aldrig varit putsat eller tillsnyggat på något vis. Mycket riklig iögonfallande flamhärdning på stomme och hane vilket är ovanligt.

Revolverns märkningar: Pipan är märkt med sub-inspector initial C. Varbygel märkt S. Trumma märkt L och W. Backstrap märkt S. COLTS PATENT mycket tydligt på vänster sida av stommen. Pipans adress är tydlig och läsbar. Trummans scen har kvar texten ”ENGAGED 16 MAY 1843” till stor det vilket är mindre vanligt. dock saknas C i COLTS PATENT märkningen på trumman. Scenen kvarstår till cirka 50% överlag. Kolvträet som är välbehållet har en markant men svårtydd Principal Sub-inspector cartouche på vänster sida nedtill. Revolvern är nummerriktig utom kilen som är original men har annat nummer.

Revolverns finish: Kanterna är skarpa och ytorna är släta överlag. Pipans blånering har gått över till en slags chokladbrun, spräcklig patina med mörk blåneringsrest i skyddade skrymslen, ej högblank. En serie slagmärken finns på vänster sida invid kilen. Stomme och trumma samt hane är något prickiga efter förmodat fuktig förvaring under en tid, dock kvarstår ca 80% flamhärdning vilket är ovanligt bra för en Colt i denna prisklass. Varbygeln saknar försilvringen helt. Backstrap har till viss del blånering kvar upptill som är spräcklig men samtidigt blank. Trummans säkerhetsstift är kvar men är tillplattade. Fin yta på trumman i övrigt. Kolvträet är välbehållet med endast mycket gamla ytliga repor som nu är väldigt mörka. Ett riktigt trevligt exemplar med själen bevarad.

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska. Fin gång i matningen och god linjering kammare-lopp. Mycket lite glapp överlag. Räfflingen är djup och tydlig men med en del pitting. Äldre nipplar i gott bruksskick. Allting är lossat och infettat, revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Spel mellan trumma och pipa är 0,35 mm. En fin revolver för samlar eller skytt.

Pris: 30 000:-