Remington New Model Army Revolver, #123468

Pris: 25 000:-

NRA: Very Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 123468. Tillverkad i december månad år 1864 för nordstatsarmén av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Det är inte känt vilket förband som revolvern gick till men sannolikt var det ett kavalleriförband. Revolvern har militära märkningar på alla väsentliga delar så vi är säkra på att revolvern gick till nordstatsarmén. Specifikationerna är som på alla omodifierade Remington New Model Army; piplängd på 8″, med en trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Blånerad med flamhärdad hane och varbygel av mässing. kolvsidor av oljad amerikansk valnöt. Kornet är av den senare ingängade typen. 

Revolverns märkningar består av sedvanlig pipadress i tre rader, fullt läsbar. Det finns också ett större antal sub-inspector stämplar på vapnets alla väsentliga delar. Kolvsidorna är från ett annat exemplar, dessa har en synlig Principal sub-inspector cartouche som är något svårtydd.

Kvarstående finish utgörs av en hel del blanksvart blånering, främst på stommen, även fragmentariskt på pipa och trumma. Trumman är reservtrumman och saknar därmed serienummer, den har endast initialen P efter inspektionen på fabriken. Slagmärken och lätt mynningsslitage förekommer, se bilder. Överlag ett fint exemplar. Kolvträet har hyfsad passform för att komma från annat exemplar och det finns endast antydan till mindre spricka i den ena sidan, som ej är genomgående.

Mekaniskt är revolvern faktiskt riktigt tight med väldigt krispig gång i matningen. Indexering och linjering kammare-lopp är felfri. Loppet är riktigt bra med höga bommar och relativt skarpa kanter, endast ett kort parti med ytlig pitting en bit innan mynningen. Detta påverkar knappast revolverns precision eller funktion. Trumman har en lätt deformering av skuldrorna mellan nipplarna, inget som påverkar funktionen. Nipplarna är i gott bruksskick och finare än genomsnittliga original. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,20 mm. Revolvern är ett riktigt bra val för skytten. Allting är lossat och infettat, revolvern kan lätt demonteras efter eventuellt skytte. För skytten som önskar så hjälper vi till med att passa in nya nipplar, byter korn, justerar trycke eller vad som nu önskas, för en tillkommande kostnad enligt överenskommelse.

Pris: 25 000:-