Remington New Model Army Revolver, #50267

Pris: 19 000:-

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver, serienummer 50267. Tillverkad ca December månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. De många militära sub-inspector marks som finns på vapnets alla väsentliga delar vittnar om att revolvern är en av de många som producerades för United States Ordnance Department, vilket innebär att de gick till Nordstatsarmén för att användas i det amerikanska inbördeskriget. Modellen tillverkades med 8″ lång pipa, trumma för sex skott i kaliber .44″. En av de mest välkända revolvrarna från denna tid.

Revolverns utsida kännetecknas av total avsaknad av ursprunglig blånering eller flamhärdning på relevanta delar. Trumman och delar av pipans utsida har partier med medeldjup pitting, sannolikt på grund av fuktig förvaring under lång tid, någonstans där kondens har kunnat bildas mot underlaget. Revolverns kolvsidor som förefaller vara av amerikansk valnöt, har mycket god passform men är tveklöst inte de ursprungliga. Man har dock snyggt monterad de ursprungliga detaljerna i nysilver som håller skruven på plats. En del slagmärken förekommer som syns på bilderna. Mynningen är fin och likaså det ursprungliga kornet av gängad typ. Kanterna är faktiskt relativt skarpa och utsidan är mer hårt gången av dålig förvaring än dålig hantering.

Mekaniskt mycket tight revolver med krispig matning och friska fjädrar. Trumman något lite glapp i rotationsriktningen men inte påfallande mycket. Nipplar och skruvar är som alltid på våra revolvrar, lossade av oss och insmorda. Vapnet kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Det här exemplaret bör tilltala svartkrutsskytten som letar efter ett lägre prissatt exemplar med god mekanisk funktion. Nipplarna är äldre men i mycket fint skick och är sannolikt bytta någon gång under revolverns livslängd. Spelet mellan trumma och pipa är ringa 0,10 – 0,15 mm. Loppet är fint och har medeldjup räffling, ej bruten, med endast prickvis pitting. Sammantaget en riktigt trevlig ”shooter” för den som vill börja samla på och skjuta med dessa intressanta historiska föremål.

Pris: 19 000:-