Remington new Model Army Revolver, #77997

Pris: 23 000:-

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 77997. Tillverkad i juni månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Det är inte klart vart just detta exemplar gick men det är ett militärt exemplar levererat till nordstatsarmén. Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane och kolvsidor av oljad amerikansk valnöt. 8″ piplängd med en trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Revolvern tillverkades i mycket stor upplaga under det amerikanska inbördeskriget och var populär bland soldaterna. 

Revolverns märkningar består av sedvanlig treradig pipadress och militära märkningar i form av sub-inspector initialer. På den vänstra kolvhalvan syns en tydlig principal sub-inspector cartouche av Benjamin Hannis. Kolvsidorna kommer dock från ett annat exemplar men det blir ”rätt” ändå eftersom detta ex lär ha haft en liknande cartouche när den var ny. Inga övriga märkningar utom serienummer. Revolvern är delvis med nummerriktig med samma nummer på pipa, stomme och varbygel. Annat nummer på trumman, vilken är en fin original trumma från nummer 14908, en revolvern tillverkad i mars månad år 1863, 13 månader tidigare än detta exemplar. Kolvsidorna har delvis läsbart serienummer i blyerts på den ena sidan och oläsligt på den andra. De ser ut att vara original och passar relativt bra. Den ena sidan har en limmad spricka som sitter fast bra. Gjort för längesedan.

Revolverns finish är ganska välbevarad med mycket blånering. Släta fina ytor utan stora hanteringsblessyrer. Se bilder i övrigt.

Mekaniskt är revolvern mycket välfungerande. Matningen är följsam och indexeringen är korrekt. Något litet spel finns i rotationsriktningen vid helspänn men inget som stör funktionen. Delvis nya nipplar inpassade, delvis äldre nipplar i gott bruksskick. Inget sitter fastrostat, varken nipplar eller skruvar och revolvern kan lätt demonteras efter eventuellt skytte. Loppet är riktigt bra utan någon djup pitting. Revolvern skulle vara en bra kandidat för den seriöse skyttens behov. Trycket är inte osedvanligt hårt. Vi kan som alltid hjälpa till med eventuella justeringar som skytten önskar efter överenskommelse. Spelet mellan trumma och pipa ör endast ca 0,20 mm.

Pris: 23 000:-