Rogers & Spencer Army Model Revolver, #3569

Pris: 36 000:-

NRA: Fine

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 3569. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Willow Dale, nära Utica, New York State. Ingick i ett kontrakt med United States Ordnance Department. Det tillverkad 5800 exemplar av modellen, varav ca 5000 ex var ämnade för armén. Detta exemplar är en av dessa 5000 stycken och bär därför sedvanliga sub-inspector initialer på dess väsentliga delar. Det finns också en cartouche av RPB på den väsnstra kolvsidan. Tillverkad enligt standard arméspecifikation, vilket innebär räfflad pipa i kaliber .44″, piplängd om 8″ och en trumma för sex skott samt single-action mekanism. Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane och kolvsidor av amerikansk valnöt. 

Revolverns märkningar består av militära sub-inspector initialer på samtliga väsentliga delar, samt cartouche av principal sub-inspector Robert P Barry på den vänstra kolvsidan. Det finns också en tvåradig adress på topstrap. I övrigt endast märkt med serienummer.

Finishen består av ca 40% kvarstående blanksvarta blånering över hela revolvern, med en viss grad av putsning. antydan till flamhärdningskulör och mönster på hanen. Den vänstra kolvsidan har en limning av en bit baktill, gjort för längesedan. Revolvern är hel, intakt och nummerriktig i övrigt.

Mekaniskt så är exemplaret i absolut toppskick. Loppet är fantastiskt fint och den sedvanliga kassaskåpskänslan i mekaniken hos Rogers & Spencer kvarstår. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,05 – 0,10 mm. Matning och indexering fungerar perfekt. Trummans kammare linjerar med loppet perfekt. Spänsten är god i alla fjädrar och trycket är inte osedvanligt hårt. Nipplarna är gamla men i utmärkt skick och behöver knappast bytas. Alla skruvar och nipplar är lossade, revolvern kan lätt demonteras efter eventuellt skytte.

Pris: 36 000:-