Colt Model 1851 Navy Revolver, Early Third Model, #18551

Pris: 27 000:-     Reserverad

NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 18551. Detta är en Early Third Model tillverkad år 1852 av Colt Firearms Manufacturing Company I Hartford, Connecticut. Piplängd 7-1/2″ med en trumma för sex skott i kaliber .36″. Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad amerikansk valnöt. Stolpkorn av mässing. Trumscen föreställande ”Diligensrånet”. Single-action mekanism. 

Revolverns märkningar: Pipadress i en rad: ”ADRESS SAML COLT NEW YORK CITY”. Vänster sida av stommen stansad COLTS PATENT. Trumman märkt COLTS PATENT No. 18551. Både pipa och trumma har en siffran ”1” stansad bredvid pipadress respektive bredvid serienummer i längsgående riktning. Varbygeln stansad H och G på vänster sida, detta är inre kvalitetsstämplar från fabriken. Ett fint och välbehållet exemplar från ”guldrush eran”. Märkt med serienummer 18551 på laddarm, pipa, trumaxel, stomme, trumma, varbygel och backstrap. Pipans kil saknar nummer och är sannolikt av modern produktion men ganska gammal. Vissa samlare betraktar detta som ett nummerriktigt exemplar, andra inte. Pipans kil är trots allt en väldigt lite komponent av vapnet och är ganska ofta utbytt på Coltar som använts en del.

Revolverns finish: Släta fina ytor överlag med en viss antydan till rundning av kanter främst på pipan men inte mycket. Inga slagmärken att tala om. Ingen blånering eller flamhärdning kvarstår. 5-10% försilvring finns kvar på varbygel och backstrap. Trumscenen ca 40-50% intakt. 30-35% fernissa kvar på kolvträet. Inga saknade flisor eller stora märken. Trummans säkerhetsstift är nednötta.

Mekaniskt fungerar revolvern utmärkt på alla sätt och vis. Loppet är fint med djup räfflig med viss pitting. Alla skruvar är lossade och infettade. Nipplar är gamla original i okej bruksskick. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,10 mm. En utmärkt trotjänare på skjutbanan i snyggt skick. Givetvis lämplig för samlaren också.

Pris: 27 000:-     Reserverad