Colt Model 1860 Army Revolver, #177392

Pris: 28 000:-       Reserverad

NRA: Very Good

Colt Model 1860 Army Revolver, serienummer 177392. Tillverkad år 1869 i Hartford, Connecticut. Tillverkades med 8″ pipa, modifierad till 5-1/2″. Trumma för sex skott i kaliber .44″. Blånerad med flamhärdad hane, stomme och laddarm. Strömlinjerformad pipa med laddarm av kuggtyp. Trumma med säkerhetsstift som möjliggör låsning av trummans rotation, i skåra i hanen. För att vapnet skulle kunna bäras med hanen säkert vilande mellan kammare när den var laddad. Varbygel av försilvrad mässing, backstrap av stål. Kornet ursprungligen av nysilver, ett annat korn sitter monterat, sannolikt sedan revolvern blev modifierad för mycket längesedan och är nu av laxad typ med bladsikte av nysilver. Kan vara det ursprungliga kornet som filats till. Kolvträ av valnöt.

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress av ”one line New York typ” som är standard på alla Colt Army. Trumman märkt ”Engaged 16 May 1843” med trumscen föreställande slaget vid Campeche, där den Texanska flottan besegrade den Mexikanska trots numerärt underläge. Stommen märkt COLTS PATENT. Varbygeln märkt 44 CAL. Inga militära märkningar, detta är ett civilt exemplar tillverkad fyra år efter amerikanska inbördeskriget. Pipans baksida märkt ”V” och ”0”, detta är tillverkningsmärkningar. Stommen märkt ”B” och ”A” i rekylskölden, även detta tillverkningsmärkningar från fabriken. Trumman är även märkt med en liten nolla mellan kamrarna på framsidan. Även märkt COLTS PATENT efterföljt av serienummer. Trumman är i väldigt bra skick med en helt komplett trumscen, djup och tydlig, det enda som är mindre bra med trumman är att säkerhetsstiften är helt släta. Pipans kil saknar nummer men ser gammal ut, kan vara en gammal reservdel. I övrigt är revolvern nummerriktig. Inga övriga märkningar

Revolverns finish: Pipan har hölsterslitage vid mynningen. En del mindre slagmärken förekommer också, det finns även ca 30% blank fin blånering kvar, vilket inte är supervanligt på Colt Army. Trumman är som tidigare nämnts i mycket fint skick med fåtalet slagmärken och en del blåneringsrest kvar. Stommen har färggrann flamhärdning kvar i de skyddade partierna som syns om trumman tas bort. Hanen har viss flamhärdning kvar på den högra sidan. Varbygeln har ca 40% försilvring kvar. Kolvträet är fint med någon enstaka hanteringsblessyr och lite slitage från nötning på den vänstra sidan nedre periferi. Överlag så har den här revolvern betydligt mer finish kvar än vad som är vanligt på Colt Army trots sin modifiering. Detta kan förklaras av att den levt ett mjukare liv efter det slitsamma kriget som gick hårt åt många av dess äldre syskon.

Revolverns funktion: Matningen känns krispig, så som den gör på en revolver som inte är särskilt sliten. Revolvern ser inte ut att ha skjutits med i någon större omfattning, närmast ingen anfrätning på hane eller stomme från svartkrutsstänk, inte heller på pipans baksida. En civil revolver skjuts förstås inte lika mycket med som en som varit med i militären.. Släta fina kammare och riktigt fint lopp, blankt med medeldjup räffling. Säker i hel och halvspänn med ett normalhårt trycke. Äldre nipplar i riktigt fint skick. Mycket lite glapp i rotationsriktningen i helspänn. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,15 mm, ingen åverkan gjord. Ett riktigt fint exemplar för samling eller skytte! Allting lossat och insmort.

Pris: 28 000:-       Reserverad