Colt Model 1860 Army Revolver, #185035

Pris: 26 000:-     Reserverad BE

NRA: Very Good

Colt Model 1860 Army Model Revolver, serienummer 185035. Tillverkad år 1870 på Colts fabrik i Hartford, Connecticut. Tillverkad fem år efter amerikanska inbördeskrigets slut, är detta inte att betrakta som ett militärt exemplar. Modellen tillverkades fram till 1873 i över 200 000 exemplar. En klassisk vilda västern revolver. Alla Colt Model 1860 hade 8″ pipa med trumma för sex skott i kaliber .44″ och single-action mekanism. Ersattes år 1873 av Colt Single Action Army som var patronladdad.

Exemplaret behåller ca 10% högblank, fin blånering i de mest skyddade ställena på pipan, inget på trumman. Den 80-85% trumscenen bryts inte av partier av pitting utan är jämn i kvaliteten. Av varbygelns ursprungliga försilvring finns endast svärtade rester kvar. Revolverns ytor karaktäriseras av närmast total avsaknad av slagmärken och har mycket skarpa kanter. Ett välvårdat exemplar överlag. Loppet är mycket finare än på bilderna och är mycket blankt med fåtalet ytliga pits. Ett minus med exemplaret är att kolvträet kommer från ett troligtvis äldre militärt exemplar, vilket förklaras av passformen och den militära stämpeln på vänster sida. Fullständigt nummerriktig i övrigt.

Mekaniskt mycket tight med len och fin matning och skarp låsning av trumman i helspänn. Pipan har mycket tät och fin passform mot stommen och glappar inte. Säkerhetsstiften är delvis intakta, delvis mosade, de äldre nipplarna är i mycket bra kondition. Allting lossat och infettat. Fjädrarna har god spänst och revolvern har ett spel mellan trumma och pipa på bara 0,25 mm. Ett superexemplar för den kräsne skytten som inte vill tumma på samlarvärdet i sitt val. Priset hålls uppe av det mycket fina loppet och den tighta mekaniken.

Pris: 26 000:-     Reserverad BE