Colt Model 1860 Army Revolver, #89579

Pris: 24 000:-     Reserverad SH

NRA: Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 89579. Tillverkad år 1863 av Colt Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Levererad till Nordstatsarmén samma år varefter den skickades till 18th Pennsylvania Volunteer Cavalry, Company L. Piplängd 8″, trumma för sex skott i kaliber .44″. Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvträ av amerikansk valnöt. 

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress i en rad. COLTS PATENT stämpel på vänster sida av stommen. Principal Sub-inspector cartouche på vänster och höger sida av kolvträet, den ena med initialerna ” J J ” och den andra mer svårtydd, kan vara F och T. Pipan har delvis synliga Sub-inspector initialer, C och C. Vabygeln, ett D, Backstrap, ett D. Trumman, ett C eller G och möjligen ett D. Kolvträet, ett W. Pipa, kil, trumaxel, trumma, stomme, varbygel och backstrap har samma serienummer 89579, revolvern är därmed helt nummerriktig. Inga övriga märkningar.

Revolverns finish: Samtlig ursprunglig finish och patina är avputsad. Kvar är släta, metallerna ytor. Det är relativt varsamt gjort och man förstår att det är ett fint exemplar då de flesta märkningar lämnats intakta och kanterna känns inte rundade. I övrigt, se bilder.

Mekaniskt är revolvern i ett utmärkt skick. Det är ett fint exemplar som inte är särskilt slitet. Matningen är följsam och låsningen distinkt. Fint lopp med visst inslag av pitting men med djup räffling. Nya nipplar är inpassade. Spelet mellan trumma och pipa är 0,30 mm. Detta är ett kanonexemplar för den kräsne skytten. Ingen finish att slita på!

Pris: 24 000:-     Reserverad SH