Colt Model 1862 Police Revolver, #21082

Pris: 15 000:-     Reserverad  RM

NRA: Good

Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 21082. Tillverkad år 1862 i Hartford, Connecticut. Piplängd 5-1/2″ med trumma för fem skott i kaliber .36. Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane, laddarm och stomme. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing, kolvträ av amerikansk valnöt. Strömlinjeformad pipa med laddarm av kuggtyp. Single-action mekanism. Halvflutad trumma. Stift på trummans bakre ände kunde användas för att låsa trumman i hanen, mellan kammare, för att kunna bära revolvern laddad på ett säkert sätt. Siktet är integrerat i hanen och hamnar i rätt position när hanen är i helspänn. En revolver modell som skulle användas av polis/sheriff som efterfrågade en lätt revolver med bra eldkraft. 

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress av ”one line New York typ”, fullt läslig. Trumman saknar patentmärkningen. COLTS PATENT väl synligt på stommens vänstra sida. De fyra serienumren på revolverns undersida åtföljs av bokstaven ”L”. Varbygeln för övrigt märkt ”1” på vänster sida, förutom den sedvanliga 36 CAL märkningen, vilken skulle förtydliga att det rörde sig om kaliber .36″ och inte .31″ som på andra små Coltar av äldre modell. Den enda andra läsliga märkningen är ”P” i rekylskölden, ta bort trumman för att se den.

Revolverns finish: Ingen ursprunglig finish kvarstår utom möjligen lite, lite flamhärdningskulör på laddarmens skyddade partier. Revolvern är något avputsad och tillsnyggad överlag. Viss pitting förekommer på trumma samt en del slagmärken på pipa, strimma, stomme och varbygel. En del mejselmärken finns på vissa skruva och varbygeln. En del hammarmärken undertill på backstrap. Kolvträet intakt och fint.

Revolvern är nummerriktig så långt det går att bedöma. Trummans nummer är utsuddat av rost och säkerhetsstiften är demolerade. Inte omöjligt att det är originaltrumman då finish och slitage väl matchar revolvern i övrigt. Trumaxel och pipans kil har rätt nummer.

Revolverns funktion: Matningen av trummans rotation är mycket välfungerande och fungerar utan att haka sig på något sätt. Linjeringen kammare-lopp är mycket god. I helspänn är trumman nästintill stum. Fjädrarna är friska och starka. Laddarmen rör sig som den ska och glappar inte särskilt mycket. Säker funktion i hel och halvspänn som på alla våra objekt. Nipplarna är i mycket gott skick och är sannolikt utbytta någon gång i modern tid. Spelet mellan trumma och pipa är ca 0,20 mm. Loppet har endast ytlig pitting och räfflingen är obruten och medeldjup. Mer än tillräckligt för god precision.

Sammantaget är det här ett bra val för skytten som vill använda denna klassiska sheriff revolver för praktiskt skytte idag. Allting genomgånget och lossat, inget sitter fastrostat och revolvern är redo för skjutbanan. Nya nipplar kan passas in, trycket kan justeras osv. enligt överenskommelse.

Pris: 15 000:-     Reserverad  RM