Colt Model 1862 Police Revolver, #35878

Pris: 26 000:-     Reserverad OSA

NRA: Fine

Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 35878. Tillverkad år 1867 på Colts fabrik i Hartford, Connecticut. En kompakt revolver i kaliber .36 med trumma för fem skott och piplängd på 4-1/2″. Samuel Colt var pionjär inom massproduktion och anställde bland annat Henry Ford, den senare mycket kände automobilfabrikanten. Colt lät ingenting gå till spillo och återanvände många bitar från tidigare modeller i senare modeller av hans revolverserier. När olika polismyndigheter runtom i landet började efterfråga en revolver som var av låg vikt och grov kaliber valde Colt att vidareutveckla Colt Model 1849 Pocket. Resultatet blev en revolver som bygger på stommen från 1849 kombinerad med en specialutvecklad trumma med halv flutning. Pip- och laddarmsstycket bygger på lärdomar från model 1860 Army, i mindre skala. Model 1862 är den sista av Colts revolvrar som utformades för att vara en renodlad slaglåsrevolver, alla senare verk är avsedda för enhetspatroner. 

Exemplaret är mycket välbevarat och ovanligt fint i skicket. Riklig blånering med högblanka partier dominerar både pipa och trummans viktbesparande urfräsningar. Stommen har mörknat något men bär fortfarande en hel del färggrann flamhärdning eller rest av det. Ingen försilvring kvarstår på varbygel eller backstrap. Kolvträet är exceptionellt fint med i stort sett intakt ursprunglig fernissa och perfekt passform. Någon har ristat ett årtal på vänster sida, ser ut som 1887 tycker vi. En av de finare Colt 1862 vi haft på ett tag.

Mekaniskt närmast nyskick. Mycket fin i matning och helt nummerriktig inklusive trumman. Låsning av trumman i helspänn är god, med fin linjering. Loppet är mycket fint om än inte helt perfekt. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,30 mm. Nipplarna är inte nya men i mycket gott skick. Samtliga nipplar och skruvar är lossade och infettade. Alla fjädrar har god spänst och revolvern skulle prestera mycket bra på skjutbanan.

Pris: 26 000:-     Reserverad OSA