Manhattan Pocket Model Revolver, Series I, #700

      Reserverad  EM

NRA: Very Good

Revolvern är ett fint samlarexemplar av Manhattan Pocket serie I med 4”-pipa. C:a 1000 st tillverkades i denna serie. Detta ex tillverkat 1858 eller möjligen tidigt 1859. 5-skotts trumma. Kaliber 31. Helt nummerriktig, dvs samma nr på stomme, pipa, trumma, och pipkil.

Den fina gravyren på trumman och stommen finns kvar och är välbevarad. Tydlig pipadress i två rader. Kolven är också fin med den ursprungliga fernissan kvar och obetydlgt slitage. Alla metallytor är helt släta och utan skador/rostpåverkan. Rester av blåneringen men som helhet har ytan åldrats till en fin grå färgton. Alla kanter är vassa och fina. Det särskilt ovanliga med dessa Manhattans är att de är graverade för hand. Storleksmässigt ungefär som en Colt Pocket men en bättre konstruktion. Hanen kunde vila mellan två kammare med en säker låsning av trumman genom en extra urfräsning för trumspärren. Det fanns alltså 10 ”låslägen” för trumman. Fem för avfyrning och fem för säkrat läge. Mekaniken är åtkomlig genom att ta loss en sidoplatta och därmed är de mycket enklare att reparera än Colt. Detta är föregångaren till Bacons motsvarande revolvrar. Bacon lämnade sin anställning hos Manhattan och startade ett eget företag som tillverkade revolvrar som nästan är kopior av denna modell. Totalt 1900 st som såldes med namnet Bacon på pipan eller återförsäljarnas namn, t ex Fitch&Waldo. Såldes också omärkta ibland, dvs utan återförsäljarens namn ingraverat. Det som skiljde Bacons tidiga revolvrar från denna var en annan trumgravyr och upphaket av laddarmen som var av typen fjädrande kula. En sämre konstruktion som kunde medföra att laddarmen trillade ner vid skottlossning och därmed blockerades trumman för rotation till nästa kammare.

Mekaniskt är denna Manhattan i bra skick. Obetydligt trumglapp radiellt och i rotationsriktningen. Spel pipa-trumma 0,3 mm. Loppet är fint med djupa räfflor och endast lite korrosion. Bra nipplar. Revolvern är fullständigt genomgången och inget är fastrostat. Varken nipplar eller skruvar. Kan enkelt tas isär för rengöring efter eventuellt skjutande.

 

Pris: 11 000:- 9 000:-      Reserverad EM