Remington-Beals Navy Model Revolver, #4101

Pris: 32 000:-     Reserverad RO

NRA: Very Good

Remington-Beals Navy Model Revolver, serienummer 4101. Tillverkad år 1861 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Saknar militära märkningar men är med största sannolikhet del av leverans till nordstatsarmén i början av amerikanska inbördeskriget. Modellen har 7-1/2″ pipa med trumma för sex skott i kaliber .36″ och single action mekanism. Modellen var blånerad med flamhärdad hane, varbygel av försilvrad mässing och oljade kolvsidor av amerikansk valnöt. Exemplaret är nummerriktigt med omärkt originaltrumma, sannolikt den ursprungliga.

Pipans högblanka blånering är närmast intakt och resten av vapnet har en orörd patinerad yta som mer övergår i brunsvart. Försilvringen finns kvar till viss del men är djupt svärtad, gammal patinerad yta. Verkligen ett exemplar med ”untouched” känsla. Kolvsidorna är mycket fina sånär som på en flisa på vänster tå. Alltsammans skulle närmast räcka till NRA: Fine men vi känner att det är lite för mycket slagmärken, i kombination med träflisan för att det skulle vara rättvist. Det finns en intressant inskription under varbygeln som lyder ” CVJ/ N.Y.” vad det betyder har vi inte lyckats luska ut. Kan vara en officerare som har fått lov att göra en sanktionerad personlig märkning av exemplaret, men det är bara en gissning.

Mekaniskt är exemplaret riktigt skarpt med en tight känsla. Silkeslen matning av trumman med fullkomligt stum låsning i helspänn. Perfekt linjering kammare-lopp och ett blygsamt spel mellan trumma och pipa på 0,15 mm kvarstående från fabrik. Den är med andra ord knappast hårt använd eller skjuten mycket med. Loppet är blankt med utspridda pits. Märk väl att dessa exemplar inte hade så djup räffling från början jämfört med sina senare syskon. Det ska också förtydligas att många exemplar som ni ser på vår sida och andra liknande mycket ofta har en viss grad av avputsning av ursprunglig patina. Det är viktigt att ha i åtanke att det här exemplaret skulle upplevas ”finare” om det var ”renare” men det finns ett värde i att spara ytskiktet som det är för att inte slita på vapnets finish. Såhär ser 150 år gamla vapen ut om de inte har fingrats på så mycket genom åren. Ett mycket värdigt samlarexemplar för Remington entusiasten.

Pris: 32 000:-       Reserverad RO