Remington New Model Army Revolver, #116035

dPris: 25 000:-     Reserverad SW

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver, serienummer 116035. Tillverkad ca December månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York. 8″ lång pipa, trumma för sex skott i kaliber .44″. Militära märkningar, sub-inspector initialer, syns över hela revolvern. Levererad till nordstatsarmén under amerikanska inbördeskriget. Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av mässing. Kolvsidor av valnöt. Korn av gängad typ i stål. Sikte integrerat i ramen. Single-action mekanism. Trumman kan lätt demonteras utan verktyg för omladdning i fält, soldaterna hade flera trummor med sig ut på slagfälten. 

Revolverns märkningar: Treradig pipadress typisk för Remington New Model Army i standardutförande. Flertalet sub-inspector initialer syns; pipan är märkt Q, W och C. Laddarmen är märkt G. Stommen är märkt C, W och C där W är delvis utsuddat. Varbygeln är märkt J. Trumman är märkt A och L med ett R i kransen. Kolvsidorna är märkta med J och J undertill. Pipan är märkt med nummer 116035, så även varbygeln och stommen. Trumman har inget serienummer och kan kommer från en annan revolver från början. Kolvsidornas nummer i blyerts syns ej mer men de är av allt att döma de ursprungliga, perfekt passform och inte särskilt nedslipade, vilket bevisas av det faktum att det fortfarande går att tyda initialerna undertill.

Revolverns finish: Hela vapnet är omblånerat i modern tid. Innan dess har det fått en ytlig avputsning som tagit bort all gammal patina. Alla märkningar är fortfarande kvar men vissa är delvis utplånade. Hanen ska vara flamhärdad men är nu blånerad. Kolvsidorna har kvar stor del av sin patina, på den högra halvan finns tre jack som inte är slumpmässiga, det är så kallade ”kill notches”. Dessa markeringar ska indikera hur många liv som vapnet tagit. Man kan aldrig vara säker på äktheten i sådana märkningar, men vissa samlare tycker att det är en kittlande detalj. Eftersom revolvern är renoverad så har den förstås ytskikt i nyskick.

Revolverns funktion: Mjuk och smidig matning av trumman med perfekt indexering. Säkra upphak i hel och halvspänn. God spänst i fjädrarna. Linjeringen mellan kammare och lopp är bra. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Trumman låses säkert i helspänn med ett försumbart glapp i rotationsriktningen. Nipplarna är äldre men i gott funktionsdugligt skick. Loppet är kanonfint med djup och skarp räffling, spridd pitting främst på bommarna, endast ytlig.

Pris: 25 000:-       Reserverad SW