Remington New Model Army Revolver, #95750

Pris: 19 000:-      Reserverad KA

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver, serienummer 95750. Tillverkad för nordstatsarmén ca augusti månad år 1864 av E. Remington & Sons, Ilion, New York State. Exemplaret var del av en stor sändning revolvrar som levererades till 8th Michigan Volunteer Cavalry, Company K, under år 1865. Revolvern bär militära inspektionsstämplar på alla väsentliga delar och en tydliga cartouche från Benjamin Hannis på den vänstra kolvsidan. En äkta Civil War veteran, intakt och i välfungerande skick. 8″ pipa, trumma för sex skott i kaliber .44″, single action mekanism. En av de dominerande handeldvapnen på slagfälten under kriget mellan staterna 1861-65. 

Revolvern i fråga har inte längre kvar något utav sin ursprungliga finish. Vapnet har ett medfaret patinerat utseende men är intakt och har åldrats med värdighet. Även kolvsidorna har sina inspektionsstämplar kvar undertill vilket vittnar om att det är de ursprungliga ytorna som har fått slitas naturligt, ingen slipning annat än generationer av händer!

Mekaniskt mycket frisk och välfungerande. Något litet spel i trumman finns i rotationsriktningen och axiellt/radiellt. Spelet är inte av en sådan art att det stör funktionen nämnvärt. Matningen fungerar felfritt och trumman låses som den ska i rätt lägen. Loppet är slitet men inte drabbat av djup, precisionsstörande pitting. Faktum är att det inte krävs någon särskilt djup räffling för att sätta snurr på en rundkula av mjukbly som framdrivs av det långsamma svartkrutet. Spelet mellan trumma och pipa är ringa 0,15 – 0,20 mm injusterat för problemfritt svartkrutsskytte. Moderna nipplar inpassade för att revolvern ska prestera väl på banan. Ett exemplar som är perfekt för den begynnande svartkrutsskytten som inte är intresserad av en revolver med orörd finish att ömt vårda. Genomgången, servad och klar att följa med till tävlingen!

Pris: 19 000:-     Reserverad KA