Rogers & Spencer Army Model Revolver, #4630

Pris: 29 000:-     Reserverad GA

NRA: Very Good

Rogers & Spencer Army Model Revolver, serienummer 4630. Tillverkad år 1865 i Willow Dale, nära Utica, Delstaten New York. Kaliber .44″, piplängd 8″, trumma för sex skott. Blånerad med flamhärdad laddarm/trumaxel och hane. Kolvsidor av valnöt. Totalt tillverkades 5800 stycken varav 5000 exemplar levererades till nordstatsarmén. Inbördeskriget hann ta slut innan revolvrarna hann användas och de magasinerades för att sedan säljas ut flera årtionden senare. Nummer 4630 är ett av de 5000 militära exemplaren.

Stommens ovansida ”Topstrap” är märkt Rogers & Spencer/Utica N-Y och adressen är tydlig. Pipa, stomme, trumma, varbygel, hane och kolvsidor är märkta med subinspectorinitial ”B”. Vänster kolvsida bär principalsubinspector Robert P. Barrys Cartouche ”RPB” i en rektangel, tydligt läsbar.

Samtliga väsentliga delar numrerade 4630, inklusive kolvsidornas insida.

Stommen och varbygel/backstrap har ca 50% blånering kvar. En del slagmärken och repor förekommer överlag.

Mekaniskt fungerar revolvern perfekt. Slagfjädern är kraftig och matningen fungerar tveklöst med en känsla av att revolvern inte är mekaniskt särskilt sliten. I helspänn är trumman närmast stum. Linjeringen pipa-kammare är perfekt. Nipplarna är i nyskick och väl inpassade. Loppet är spegelblankt med enstaka ytlig pitting. Spelet mellan trumma och pipa är ringa 0,15 mm.

Revolvern är förberedd för och passar utmärkt till originalskytte på högsta nivå. Exemplaret skulle även tjäna väl som tillskott i samlingen för den som vill krydda med något annat än Colt och Remington. Den är ett fint representativt exemplar av en Rogers & Spencer från tiden för amerikanska inbördeskriget.

Pris: 29 000:-       Reserverad GA