Slaglåspistol, Europeisk

Pris 8 000:-     Reserverad OQ

NRA: Good

Slaglåspistol, europeisk. Tillverkad ca 1840-1860. Nålräfflat lopp i kaliber .690″. Pipanslängd är knappt 22 cm. Vapnets totallängd ca 39 cm. Sannolikt tillverkad i Europa, möjligen Frankrike. Det är en typisk duell eller målskjutningspistol. Pipan är damaskerad och av riktigt fin kvalitet. Tydligt sikte och korn i gott skick. Samtliga delar av stål, kolvträ av valnöt. Nätskärning på kolven i helt skick, inte överdrivet utnött. Gravyr på lås och hane som liknar löv eller växter. Samma gravyr går igen på varbygeln, som har extra stöd för handens nedre fingrar, för ökad stabilitet. Pommeln har varit graverad men det är delvis utsuddat. Inga övriga märkningar. 

Lättar spår av ytrost på pipans främre halva, relativt skarpa kanter, lätt avputsad. Kolvträet är komplett, med fin yta, endast med mindre slagmärken och hanteringblessyrer/repor. Två mindre sprickor finns på vänster sida och höger sida, båda i höjd med hanen, se bilder. Kolvträet sitter fortfarande stadigt samma i ett stycke och dessa sprickor påverkar inte vapnets funktion eller säkerhet enligt vår bedömning.

Säker i hel och halvspänn med en stark fjäder. Relativt lättryckt, så som förväntas av en målskjutningspistol. Nippel och samtliga skruvar lossade. Svansskruv ej lossad av oss. Loppet är riktigt fint utan djup pitting och med väldigt djup, tydlig räffling. Ett bra vapen för den som önskar skjuta nålräfflat på bana.

Pris 8 000:-     Reserverad OQ