Allen & Wheelock Center Hammer Navy Revolver, #93

Pris:
13 900 kr
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Good

Allen & Wheelock Center Hammer Navy Model Revolver med batch tillverkningsnummer 93. Tillverkad 1861 eller 1862 i Worcester, Massachusetts. Över 500 exemplar tillverkade.

Modellen betraktas av samlare som en "secondary martial". En modell som köptes in från den civila vapenhandeln av båda sidor för att användas i kriget. Det är troligt att exemplaret har använts i inbördeskriget, men det går inte att veta säkert. I början av 1860-talet köpte både nord och syd in alla vapen de kunde komma över, särskilt de som var lämpade för militärt bruk som den här. Därför är den intressant för samlaren av Civil War revolvrar. 

Kaliber .36" med trumma för sex skott. Piplängden är 5" på detta exemplar. Tillverkades i flera olika längder. 

Blånerad med flamhärdad hane och laddarm. Kolvsidor av fernissad valnöt. Single-action mekanism. Laddarm av kuggtyp som sitter "bak och fram". Laxat korn. 
Trumaxeln kan framföras om den fjäderbelastade spärren lyfts med ett fingergrepp, därefter kan trumman tas ut åt sidan som på Remington mfl. Obs, spärren fattas på detta exemplar. Revolverns inre mekanik går att komma åt om man skruvar bort en plåt på ena sidan.

Relativt välbevarad med lätt rundade kanter och slitna märkningar. Intakt sånär som på spärren som stoppar trumaxeln. Ingen finish kvar och en jämn delvis putsad patina med viss del nålsticks-pitting finns över hela revolvern. Kolvsidorna i fint skick med god passform.

Mekaniskt fungerar den ganska bra. Låsning av trummans rotation i helspänn lämnar lite att önska. Spel mellan trumma och pipa ligger på närmare millimetern, ca 0,95 mm. Detta gör att revolvern ej är i skjutbart skick och den bör ej laddas och avfyras utan att detta åtgärdas först. Vi ser den som ett samlarobjekt. Det är relativt lätt att ställa den i skjutbart skick och vi kan ordna det för tillkommande kostnad. Loppet har god genomgående räffling. God fjäderspänst överlag.