Allen & Wheelock Sidehammer Pocket Model Revolver, #870

Pris:
11 607,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 23/7 -21

NRA: Very Good

Allen & Wheelock Sidehammer Pocket Model Revolver med batch-serienummer 870. Tillverkad ca år 1860 av Allen & Wheelock i Worcester, Massachusetts. 

Piplängd 2.75". Kaliber .32" med en trumma för fem skott. Single-action. 

Modellen tillverkades i uppemot ca 1000 exemplar. Det finns många små variationer och de flesta ex är därför ganska unika. Piplängden var i regel mellan 2 till 5". Detta exemplar har därför en medellång pipa för modellen. Nummerriktig med tydliga märkningar.

Modellen har flera egenheter. Kalibern är ovanlig - .32" istället för det vanligare .31". Den tillverkades även i kaliber .28" i lika många exemplar. Varbygeln är också laddarm och sitter därmed "bak och fram". Pipans adress är stansad på sidan. Hanen är placerad på sidan av stommen och trummans axel som skruvar på plats, går in bakifrån som på till exempel en Colt Root 1855. Trumman är därför mycket lång för att tillåta plats för en kanal vilken är snedställd eftersom hanen inte slår centralt. Nippeln är vid avfyrningen därför inte i linje med loppet, vilket är mycket ovanligt. Trummans rullgravyr föreställer jakt i skogsmiljö och antalet hjortdjur som är porträtterade varierar från exemplar till exemplar, vilket är spännande. 

Blånerad med flamhärdad laddarm, trumma och hane. Korn av nysilver på laxfot. Kolvsidor av fernissad valnöt. 

Mekaniskt välfungerande och mycket noga genomgången av vapensmed. Nipplar och skruvar lossade och smorda, utom skruver som håller fjädern till avtryckaren. Den har satt sig rejält och mer skada än nytta skulle genereras av att borra bort och ersätta den. Revolvern fungerar som det var tänkt från början. Fjädrar har god spänst och loppet har genomgående räffling med ytlig patina. Kolvsidorna har perfekt passform och riklig fernissa. Spel mellan trumma och pipa är nedjusterat till 0,10 mm. Spelet var för stort för provskjutning när den kom till oss. 

Ett ovanligt litet objekt som passar samlaren främst. Den är i skick för att skjuta med för den som önskar.