Austin T. Freeman Army Model Revolver, #997

Pris:
27 000 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Austin T. Freeman Army Model Revolver med serienummer 997. Tillverkad år 1863 eller 64 av Hoard's Armory, Watertown, New York State. 

Ritad av Austin T. Freeman. En fullstor kavalleri-revolver i kaliber .44". Trumma för sex skott. Single-action. Pipans längd 7,5". 

Exemplaret har inga militära märkningar men modellen betraktas som "secondary martial". 

Exemplaret har samma serienummer på de delar där serienummer finns.

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av fernissad valnöt. 

Det här är en mycket ovanlig revolver tillverkad i endast 2000 exemplar. Dessa tillverkades mitt under krigstid och lär ha använts hårt, därav det faktum att de exemplar som återfinns ofta är i slitet skick. Det här exemplaret är ovanligt välbevarat och har ett utmärkt mekaniskt skick.

Adressen på topstrap är delvis läsbar. I sin helhet lyder den "Freeman's Pat. Decr 9, 1862/Hoard's Armory, Watertown, N.Y.

Kolvsidorna är med all sannolikhet de ursprungliga och är i ett trevligt skick. Den ena har en mindre lagning nedtill som de flesta knappast skulle lägga märke till.

Matningen fungerar helt som den ska med timing som är helt rätt. Loppet har okej räffling om än något grund. Den är genomgående och kommer att sätta en rund blykula i rotation med normal krutladdning, utan problem. Spel mellan trumma och pipa är endast 0,25 mm vilket är ett bra mått. 

Exemplaret är mycket ovanligt men jag skulle inte vara bekymrad över att skjuta med den då den saknar finish och är stadigt konstruerad. Upplevelsen lär vara någonstans mellan Starr SA och Remington Army.