Burnside Carbine, #11743

Pris:
20 446,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 10/10 -21

NRA: Good

Burnside Carbine med serienummer 11743. Tillverkad år 1863 eller 1864 av Burnside Rifle Company i Providence, Rhode Island.

Exemplaret är en 5th Model Burnside Carbine utdelad till något av nordstaternas kavalleriregementen under amerikanska inbördeskriget.

Modellen har en piplängd på 21". En slaglåskarbin, kammarladdad. Mekanismen som är unik för Burnside Carbine är ritad av den kända generalen Ambrose Burnside. Den viks ned och har en slags hylsutstötare som ser till att omladdningen är snabb och problemfri. Mycket väl genomtänkt och imponerande konstruktion för tiden.

Idag finns nytillverkade hylsor att tillgå i både nylon och mässing. Kalibern är .54".

Pipan är blånerad. Låset, låda och hanen är flamhärdade. Kolvträet är av oljad amerikansk valnöt.

Märkt med kontrollbokstäver, kartuscher på kolvhalsens vänstra sida samt diverse patent och adressstämplar i låda och lås. Serienummer syns tydlig på ovanisida låda och lås. Karbinen är nummerriktig.

Välfungerande mekanism med lossade skruvar och nippel. Karbinen kan lätt demonteras efter eventuellt skytte. Modellen är populär bland dagens skyttar. Loppet har fin räffling men är inte längre spegelblankt men ej heller har det några partier med djup korrosionspåverkan. Ett bra lopp.