Burnside Carbine, #19127

Pris:
25 892,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 8/4

Publicerad 12/11 -19

NRA: Very Good to Fine

Burnside Carbine med serienummer 19127. 5th Model. Tillverkad år 1864 av Burnside Rifle Company, Providence, Rhode Island. 

Konstruerad av den berömde generalen från nordstaterna, Ambrose E. Burnside. Modellen var i produktion mellan 1857 till 1865 och tillverkades i fem olika upplagor eller "models". "5th Model" är den sista och den kallas också för Standard Model. Den tillverkades i stor upplaga, över 40 000 exemplar varav alla levererades till nordstaternas armé under inbördeskriget. 

Det är en kammarladdad slaglåskarbin i kaliber .54". Pipan är räfflad och 21" lång. Vapnet användes under inbördeskriget med färdigladdade patroner som innehöll allt utom tändhatten. Patronen var inte gastät och karbinen är därför befriad från licenskrav i dagens Sverige. Den urspungliga patronen hade en hylsa av koppar eller lindad metallfolie. Idag använder man moderna hylsor av mässing (lite dyrare, håller för många fler avfyrningar) eller nylon (lite billigare, håller för färre avfyrningar). De finns att köpa från tillbehörshandlare som sixgun.se, skytteservice eller svartkrutskällaren och liknande. 

Ett fint exemplar med jämnt fördelad patinerad blåneringsrest över hela pipan. Kolvträet och framstocken är i fin skick, ej nedslipade som på så många exemplar. Den vänstra sidan av framstocken har en liten tryckskada men inget är sprucket. Se bilder. Annars inga stora märken i virket att tala om. Mekanismen behåller i stort sett all sin blånering vilket är riktigt trevligt. Övriga blånerade detaljer har en brun patinerade yta men ej pitting. Vänster sida av stommen har små partier med ytliga frostighet. Flamhärdningen är mycket svag. 

Ett helt nummerriktigt exemplar med alla märkningar tydligt synliga. Låsplattans utsida märkt med Adressen Burnside Rifle Co. Providence R. I. "Model of 1864" stansningen som bara finns på 5th model är tydlig på lådans ovansida. Diverse sub-inspector marks finns på många delar, allt från sikte till framstock och buttplate. På kolvhalsen finns två halvtydliga cartoucher, något svårtydda. 

Mekaniskt är det verkligen ett Fine eller till och med Excellent exemplar. Loppet ser verkligen ut som att vapnet kom från fabriken i Providence igår. Knivskarp räffling och absolut spegelblankt. Något lite ingrodd smuts längst fram bara vilket gör att det ser sämre ut på bilderna. Kameran fokuserar inte gärna i "spegeln". Väldigt osliten känsla i mekanismen som har det mesta av sin blånering intakt. Ingen pitting. Ej glapp på något sätt. Alla skruvar och nippeln är lossade och infettade. Ett väldigt trevligt exemplar som är redo för banan eller samlingen och en äkta veteran från Civil War.