Burnside Carbine, #19281

Pris:
29 464,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 19/2

NRA: Fine

Burnside Carbine med serienummer 19281. 5th Model, tillverkad uppskattningsvis år 1864 av Burnside Rifle Company i Providence, Rhode Island. 

Kaliber .54". Pipans längd 21". En unik konstruktion ritad av en berömd Nordstats general under inbördeskriget, Ambrose E. Burnside. En kammarladdad karbin för kavalleriet.

Den använde en unik patron av koppar eller metallfolie. Idag används mässingshylsor som finns att köpa hos tillbehörshandlarna. Tändhatt monteras på utvändig nippel som på en mynningsladdare. 

Blånerad med flamhärdad låda och hane. Framstock och kolvträ av oljad valnöt. 

5th Model som exemplaret med nummer 19281 utgör är en av ca 43 000:- likadana exemplar som levererades på kontrakt till nordstaterna under senare delen av inbördeskriget. Tydliga militära inspektionsstämplar finns bevarade.

En effektiv konstruktion utan brytning och en relativt komplex men tålig mekanism, som idag är väldigt rolig att använda på skjutbanan! Mycket god precision är möjlig trots grov kaliber och relativt kort pipa. Väldigt snabb i omladdningen.

Exemplaret är riktigt välbevarat och långt över medel. Mekanismen och loppet är i skick som närmast nytt. Knappast har detta exemplar deltagit i någon större utstäckning i kriget. 

Riklig blånering och flamhärdning bevarad. Endast mindre märken i kolvträet. Spegelblankt lopp!

Mekaniskt felfritt och nummerriktigt exemplar för samlare eller skytt.