Burnside Carbine, 4th Model, #26698

Pris:
12 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Publicerad 31/5 -19

NRA: Good


Burnside Carbine, 4th Model, serienummer 26698. Tillverkad 1863 för nordstatsarmén av Burnside Rifle Company i Providence, Rhode Island. Den andra december år 1863 levererades ett stort antal Burnside 4th Model karbiner till 18th New York Volunteer Cavalry, Company B och Company H, vari detta exemplar ingick och hamnade hos Company B.  Kaliber .54″, piplängd; 21″. Kammarladdat kavallerigevär. Laddas med patronhylsa av mässing eller nylon, fylld med spetskula av rent bly och krut. Tändhatt monteras på extern nippel som på en konventionell mynningsladdare. Kultång och hylsor finns nytillverkat och är lätt att få tag på. Precisionen går att jämföra med moderna vapen.

Vapnets märkningar: Pipan märkt CAST STEEL 1862. Diverse sub-inspector initialer hittas lite här och var på de större delarna. Principal sub-inspector cartouche har med all sannolikhet funnits på kolvträets vänstra sida men syns inte längre. Låset märkt BURNSIDE RIFLE Co / PROVIDENCE=RI på höger sida. Lådan märkt BURNSIDE PATENT. / MARCH 25th 1856. Förutom dessa märkningar hittar man serienummer 26698 på flertalet delar. Mekanismen har ett lägre serienummer, #19484 och kommer från ett lite tidigare tillverkat exemplar. På de mindre delarna finns flertalet assembly numbers vilka alltså inte är serienummer utan syftar till att delarna skulle hållas samman på sin station i fabriken. Vapnet är inte nummerriktigt, men det har sannolikt mindre betydelse på ett sådant här shooter-skick exemplar.

Vapnets finish: Ursprungligen blånerad, låda och flertalet mindre detaljer flamhärdade. Kolvträ och framstock av oljad valnöt. Idag finns ingen blånering eller flamhärdning kvar. Metallens ytor är lite putsade men inte så hårt. Spår av pitting förekommer men inte i omfattande utsträckning. Kolvträet är ganska fint men har en hel del hanteringsblessyrer, dock ska nämnas att kolvträet aldrig varit nedslipat och det är den ursprungliga Civil War patinan som syns. Inga sprickor.

Mekaniskt skick: Vapnet är helt, komplett och välfungerande. Mekanismen låser upp som den ska utan något särskilt glapp. Ingenting i mekanismen kärvar eller krånglar under användning. Det går lätt att ladda om och använda karbinen som det är tänkt. Med en laddad patron i loppet tätar vapnet som det ska. Nippel och samtliga skruvar i hela vapnet är lossade och infettade. Vapnet kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Samtliga riktmedel är intakta och fungerar som de ska, lövsiktet är nytillverkat och lite primitivt monterat, se bild. Loppet är riktigt trevligt på det här objektet. Tydlig räffling och obetydlig men närvarande pitting längs hela ytan. Ett mycket roligt objekt för skytten, tillbehör för laddning är lätt att få tag på och vapnet går snabbt att ladda om jämfört med mynningsladdare. Går att prestera mycket fina träffbilder. Ett värdigt samlarobjekt, en äkta veteran från Civil War.