Colt Model 1849 Pocket Revolver, #124622

Pris:
18 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 124622. Tillverkad år 1856 av Colt's Patent Firearmas Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Pipans längd detta exemplar är 4". Trumma för fem skott i kaliber .31".

Blånerad, med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt.

Pipan är märkt med den så kallade Early New York adressen, den första av de tre olika förekommande adresserna på modellen.

Denna relativt tidiga Colt Pocket närmast all försilvring bevarad på backstrap och varbygel, varav en del av försilvring har ett tunt, mörkt oxidskikt. Kolvträet behåller sin ursprungliga vackra lyster och har absolut perfekt passform. Enstaka mindre hanteringsmärken och en ytterst liten flisa i vänster tå är det enda som drar ned. Mörk blåneringsrest i en jämnt patinerad, slät yta täcker resten av revolverns framträdande. Trumscenen är fortfarande tydlig med nästan hela scenen bevarad. Endast något mer otydlig i ett parti längs trumman som sannolikt legat nedåt när revolvern varit för fuktigt/kallt förvarad. Kornet något bearbetat för att mer likna ett bladkorn, som är nästan komiskt litet. Väldigt fin hane. Den här revolvern är inte skjuten mycket med. Man kan ännu se viss blånering på skruvskallarna i stommen.

Mekaniskt gott skick. God fjäderspänst och krispig gång i matningen. Låser till nära på stumt, med en ytterst liten rörelse i rotationsriktningen vid helspänn. Äldre nipplar i hyggligt skick, möjligen de ursprungliga. Loppet är närapå helt blankt med ett ytterst ytligt lager av "frost", den typ av korrsionspåverkan som är så jämnt fördelad och tunn att den mest får loppet att se ut som att det vore väldigt kallt eller fruset, frostigt. Inga partier av pitting i loppet, som behåller en skarp räffling. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,40 mm men då ska man ta i beaktande att detta orörda samlarexemplar har en kil som bottnar mot pipan. Den ska svara mer mot en upphöjning inuti håler i trumaxeln. Det är något slitet och åtgärdas med påläggning av material i trumaxeln. Pipan kan av samma anledning vicka något, lite, lite men det åtgärdas på samma sätt. Spelet blir något mindre när kilen tränger som den ska mot trumaxeln/pipan.

En högst samlarvärdig, vacker Colt Pocket i orört skick, direkt från den amerikanska samlarmarknaden. Vi kan iordningställa den för skytte mot en merkostnad.