Colt Model 1849 Pocket Revolver, #179363

Pris:
17 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 179363. Tillverkad år 1860 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Tillverkad precis innan det amerikanska inbördeskriget började, den här självförsvarsrevolvern kan mycket väl ha varit i händerna på någon Nord eller sydstatare under stridigheterna. Dessa var populära extravapen och är en viktig hörnsten i vilken vapensamling som rör Civil War som helst.

Tillverkade i över 300 000 exemplar mellan 1850-73. Dessa var Colt's "Bread and Butter", dvs. kassako under många år och en viktig pelare i deras företag. Samuel Colt har själv ritat den. En västern legend som man bara måste ha någon gång.

Detta exemplar som är precis i mitten av produktionen har den kortare pipan på 4". Man har även den nättare trumman för fem skott i kaliber .31" och den något större varbygeln. Totalt finns det över 200 variationer av Colt Model 1849 Pocket.

Den åtråvärda tvåradiga pipadressen syns tydligt ovanpå pipan, den som lyder ADRESS SAML COLT HARTFORD CT., och vittnar om att den är producerad samtida med krigsutbrottet och därför en mer sannolik deltagare. Detta brukar höja samlarvärdet mellan 10-15%. Vi har valt att inte ta hänsyn till det här.

Exemplaret som generellt är i ett mycket trevligt skick på många sätt, har fått en laddarm i lite mer patinerat skick, från en annan samtida original Colt Pocket. Den har även en sprillans ny kil inknackad i pipan. Trummans scen är mycket välbevarad och visar den välkända "Stagecoach Hold-up" ritad av W. L. Ormsby, mäster gravören anställd av Colt att utforma trumscenerna.

Kolvträet är en av detaljerna som jag gillar mest med exemplaret. Det förefallet helt orört från 1800-talet utan spår av demontering i närtid. Absolut perfekt passform, som en äkta Colt har. Minst 30% ursprunglig orörd fernissa kombinerat med oförvanskad tidsenglig patina bevarad. Nya nipplar sitter monterade i den för övrigt fina trumman. Spelet mellan trumman och den oskaddad ingångskonan på pipan ligger på blygsamma 0,20 mm. Mekaniskt felfri för övrigt.

Detta exemplar passar dig som söker en prisvärd medlem i din samling. Eller en utmärkt kompis på skjutbanan, för att ha lite roligt med en lagom stor kaliber .31".