Colt Model 1849 Pocket Revolver, #190852

Ord. pris: 
35 714,29 kr
Rea:
32 141,96 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
3 572,32 kr (10%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Prissänkt 4000:- 14/7 -21

Publicerad 26/6 -20

NRA: Fine - Excellent

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 190852. Tillverkad år 1861 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Colt's mest populära modell och företagets kassako under många år. Över 330 000 exemplar tillverkade. Det här exemplaret är i ett ovanligt fint samlarskick och tillverkad precis i början av inbördeskriget. Ett utmärkt tillskott i arsenalen för den seriöse samlaren.

4" piplängd, trumma för sex skott i kaliber .31". Single-action mekanism.

Pipadressen är av den senare modellen, den så kallade "one line new york". Den matchar adressen som återfinns på samtida Colt Model 1851, 1860, 1861, 1862 och pocket navy. 

Stommen märkt "COLTS/PATENT". Varbygeln och flera andra delar märkta med  fabrikens egna inspektionsinitialer. Ej militära märkningar. 

Trumman har en 100% trumscen som är ovanligt välbevarad, av den välkända "Stagecoach Hold-up" föreställande ett misslyckat rånförsök av en dilligens. Det ska föreställa att rånarna förlorar ordentligt tack vare att dilligensens passagerare är beväpnade med revolvrar från Colt. 

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Kolvträ av fernissad valnöt, varbygel och backstrap av försilvrad mässing. 

Pipan har över 30% blank originalblånering kvar. Det finns även lite blånering kvar i det ovanligt fina loppet.

Närmast helt intakt flamhärdning på stommen och mycket kvar på laddarm och hane. Trumman är riktigt fin och har alla sina sex säkerhetsstift kvar vilket är mycket ovanligt för en Colt från Civil War. 

Varbygel/Backstrap har över 70% försilvring kvar och kolvträet har ca 90% fernissa samt perfekt passform. 

Mekaniskt närmast nyskick. Originalnipplar lossade och infettade, såväl som alla skruvar. Helt nummerriktigt exemplar som fått trumman utbytt under kriget, men man har stämplat in korrekt serienummer för vapnet med original sifferstans.

Det vackra schatullet är inte antikt men gammalt och i väldigt fint skick. Låset fungerar klanderfritt och nyckel finns. Uppskattningvis tillverkar under mitten av 1900-talet. En kopia av Colt's ursprungliga instruktion finns klistrad i locket, som det såg ut på originalschatullen. 

Kultången är faktiskt ett original från mitten på 1800-talet och ett värdefullt samlarobjekt i sig. Det står Colt's Patent på det.

Krutflaskan är lik de som följde med men är inte Colt's original men sannolikt från 1800-talets andra hälft. Asken med tändhattar är antik från tiden. Sheriff-stjärnan är nytillverkad, så även kulorna. Allt på bilden medföljer. Detta är ett paket med mycket stort mervärde för samlaren. Rekommenderas ej för aktiva skyttar, men går givetvis bra att provskjuta då funktionen är felfri.