Colt Model 1849 Pocket Revolver, #210103

Pris:
7 142,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för J. B. 1/6 -21

Publicerad 1/6 -21

NRA: Fair

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 210103. Tillverkad år 1862 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Piplängd 6", trumma för sex skott i kaliber .31". Single-action. 

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumscen föreställande "Stagecoach Holdup". 

Pipan märkt "ADDRESS SAML COLT NEW YORK US AMERICA". Stommen märkt "COLTS PATENT". Trumman märkt "COLTS PATENT" samt serienummer 10103. 

Laddarmen märkt 0103, pipa 210103, stomme 210103 (knappt synligt). Varbygel och backstrap märkta 210103. Kil märkt 89.. någonting.. så en original kil men från annat ex. Trumaxeln har ingen synlig märkning men är av allt att döma original. 

Mekaniskt sådär. Den här kräver en del jobb om man vill skjuta med den. Men det är en komplett, antik original Colt-revolver tillverkad under Civil War. 

Skruvar och nipplar ej lossade. Framförallt nipplarna sitter nog rätt bra.. Laddarmens upphaksmekanism är fungerande men "hemmagjord". Laddarmens skruv till plungen är ersatt av en.. mosad nit! Matningen fungerar faktiskt, för det mesta. Att den inte fungerar klockrent beror främst på att spelet mellan trumma och pipa är styvt 1 mm, vilket orsakar så mycket glapp att matarhanden inte alltid får tag på matarkransen på trumman. Loppet är ganska fint med tydlig ganska djup genomgående räffling, som förstås kunde behöva en rejäl skrubbning. Pipan svarar bra mot stommen och båda pins är kvar i stommen, passar bra i pipan. Men pipan glappar i sidled med kilen fullt inslagen. Det beror på att trumaxeln glappar i stommen, gängorna är slitna och det finns en mindre spricka i gängorna i stommen. Det behövs en bussning i stommen med gängor som passar en nytillverkad trumaxel, som sedan ska passas in med trumman. Man behöver även lossa och byta nipplar samt svetsa på utanför matarkransen så att trumman når pipan ordentligt igen. Det och säkert lite annat småfix, så har man en fungerande revolver. Något för den händige som har lite mer tid än vi..

För att klargöra. Det här är ett trevligt samlarobjekt till lågt pris. Men det krävs arbete innan den är säker att avfyra. Men det är inte alls omöjligt, dock tidskrävande. Men som sagt, en komplett original Colt från Civil War är alltid värdefull på sitt sätt.