Colt Model 1849 Pocket Revolver, #69733

Pris:
22 321,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för M. S. 26/4 -21

NRA: Very Good

Publicerad 26/6

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 69733. Tillverkad år 1853 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

4" Piplängd, trumma för fem skott i kaliber .31". 

En tidig Colt Pocket med den första varianten av pipadress i två rader. Stommen märkt Colt's Patent i två rader med den tidiga stansen. Trumscenen av dilligensrånet syns tydligt på trumman. Inga övriga märkningar utom fabrikens kontrollstämplar på diverse bitar och serienummer. Revolvern är helt nummerriktig. 

Pipan har heltäckande jämnt fördelad patinerad halvmatt blånering. Laddarm, stomme och hane har svag antydan till flamhärdningskulör i rätt ljus. Trumman har trumscenen kvar till ca hälften uppblandat med mycket gamla hanteringsmärken, sannolikt patina från tiden den var "aktuell". Det här är en mycket tidig Colt Pocket som användes och var populära redan under guld-rush eran. De fortsatte att vara populära under inbördeskriget och slutade inte tillverkas föränn 1873. Varbygel och backstrap har väldigt fin försilvring som är blank av hantering. Täcker ca 80% av den ursprungliga mässingen. Kolvträet är välbevarat och har närmast all fernissa kvar och perfekt passform. 

Mekaniskt fungerar revolvern helt som den ska. God spänst i fjädrar och marginellt glapp i helspänn. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm. Revolvern har skjutits med en del även i modern tid och alla skruvar/nipplar är lossade och infettade. Loppet har en del spår av korrosion men har djup räffling och skjuter riktigt bra. Loppet är långt över medel för en Colt från den här tiden. Nipplarna är original men i okej bruksskick. De duger för informellt skytte. Vi passar in nya mot en tillkommande kostnad om 100:- per nippel så 500:- totalt i detta fall. 

En fin revolver för samlare eller skytt. Inte för fin för att skjuta med, men har samtidigt alla egenskaper en samlare lär vara ute efter.

Schatullet med tillbehör är allt nyproducerat. Själva schatullet är sannolikt andra halvan av 1900-talet och är i helt och fint skick. Nyckel finns och låser fungerar tillförlitligt. Det medföljer även en kultång och en tändhattsask med etikett i antikstil. På insidan av locket till schatullet sitter en utskrift av Colt's ursprungliga instruktion för handhavande, ser riktigt snyggt ut! Kultången är en reproduktion och gjuter kulor som passar i revolvern. Det medöfljer även små ampuller, glasspinnar och en högkvalitativ nippelnyckel. Tillbehör som skytten har glädje av, samt kulor och lite wads. Sist men inte minst, en stilig sheriffstjärna i vilda-västern stil. Detta kanske är ett utmärkt kit att ge bort i present?