Colt Model 1851 Navy Revolver, #12724

Pris:
22 321,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad PS 20/4

Publicerad 14/10 -19

NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 12724. Tillverkad år 1852 av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Early Third Model.

Kaliber .36", piplängd 7.5", trumma för sex skott.

Blånerad. Flamhärdad hane, laddarm och stomme. Kolvträ av fernissad valnöt. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing.

Märkt med den så kallade "Early Adress" texten på pipan vilken lyder "ADRESS SAML COLT NEW YORK CITY" och är den första av tre märkningar som skulle komma att användas på Model 1851 under åren.
vänstra sidan stommen märkt "COLTS / PATENT"
Små inspektionsinitialer finns här och var på revolvern. Dessa är interna fabriksmärkningar från tillverkningen.
Trumman är märkt "COLTS PATENT No." följt av serienummer. 
Trumman behåller mycket av sin ursprungliga scen av sjöslaget vid Campeche 1843. 
Texten "ENGAGED 16 MAY 1843" är delvis synlig i trummans gravyr. 
Helt nummerriktigt exemplar med samtliga bitar korrekt märkta.

Revolverns yta är täckt av ett vackert patinerat skickt av delvis mycket ytlig korrosion och enstaka slagmärken. Relativt skarpa kanter överlag, inget hölsterslitage. Kolvträet väldigt välbevarat med vacker rödaktig kulör. Små hörn av träet är borta i anslutning mot varbygel. Ytterst liten spricka i höger sida undertill, ej genomgående. Små fragment av försilvring på varbygel. 

Välfungerande mekaniskt. Originalnipplar i funktionsdugligt skick. Trumman har ett mindre spel i rotationsriktning vid helspänn och en viss rörelse radiellt. Påverkar ej funktionen. Genomgående god räffling med ett parti mörkare korrosionspåverkan längst bak vilket inte syns på bilderna. Spel mellan trumma och pipa är 0,35 mm. Normalt avtryck med något av en släpkänsla. 

Ett vackert Colt-original med orörd och patinerad känsla. Typiskt samlarexemplar för den som är intresserad av tidiga Colt Model 1851. Fungerar förstås utmärkt att skjuta med för den som vill. Vi passar in nya nipplar, justerar trycke m. m. mot tillkommande kostnad. Alla skruvar och nipplar lossade och infettade, revolvern kan lätt demonteras för rengöring.