Colt Model 1851 Navy Revolver, #213919

Pris:
24 999,11 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 27/5 -21

NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver med serienummer 213919. Tillverkad år 1871 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

7.5" pipa med trumma för sex skott i kaliber .36". Blånerad med flamhärdad stomme, hane och laddarm. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Stolpkorn av mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumscen föreställande sjöslag vid Campeche den 16:e maj år 1843. 

Detta sent tillverkade exemplar av Colt Model 1851 har alla förbättringar som gjorde på modellen och representerar en av de absoluta höjdpunkterna av Colt's legendariska tillverkning. 

Märkt med Pipadress, "ADDRESS SAML COLT NEW YORK US AMERICA". Trummans text "ENGAGED 16 MAY 1843" fullt läsbar, vilket är ovanligt. Ca 80% av trumscenen har överlevt till idag, blandad med ytlig pitting. Stommen märkt med ett krispigt slaget "COLTS PATENT" på vänster sida. Texten COLTS PATENT på trumman är något svårtydd pga lite pitting. Varbygeln som har en fin 30-40% försilvring kvar är märkt med ett tydligt slaget "36 CAL" på vänster sida mot stommen. 

Nummerriktig utom kilen som är felstansad, typiskt "factory mistake". märkt 191 istället för 919. 

Kolvträet är riktigt fint med nästan all fernissa kvar. Trumman är välbevarad mekaniskt med väldigt fin baksida, alla säkerhetsstiften kvar vilket är ovanligt. 

Mekaniskt välfungerande. Smidig gång i matningen med otroligt tight helspänn. Inget nämnvärt glapp alls. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10-0,15 mm orört original. Den här revolverns slitage kommer av hantering och förvaring som inte varit fördelaktig. Den är verkligen knappast skjuten med i större utsträckning. Loppet är fantastiskt fint med enstaka spridda små partier av pits. Stommens insida är mycket välbevarad med flamhärdningskulör närvarande och väldigt lite spår av svartkrutskorossion. 

Passar utmärkt såväl i samling som på skjutbanan.