Colt Model 1860 Army Revolver, #147252

Ord. pris: 
19 500 kr
Rea:
16 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
2 600 kr (13%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 147252. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Kavallerirevolvern nummer ett under amerikanska inbördeskriget. 200 500 exemplar tillverkade, varav 156 000 tillverkades fram till slutet på inbördeskriget. 127 156 exemplar köptes på kontrakt direkt av nordstaterna, US Army.

Piplängd 8", trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm, hane och stomme. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvträ av valnöt. Trumscen föreställande sjöslaget vid Campeche 1843.

I grunden är denna välkända revolver en Colt Navy 1851. Man har bytt ut pipan till en ny design som är rund och strömlinjeformad. Den har en ny typ av laddarm som rör sig längs pipans undersida på kuggtänder. Stommen har bearbetats för att rymma en trumma med större diameter. Även urtag för löskolv i rekylskölden. Kolven är också något större, längre.

Märkt med pipadress i en rad. "COLTS PATENT" på vänster sida av stommen. "44 CAL" på vänster sida av varbygeln. Helt nummerriktigt exemplar, inklusive kilen.

Laddarmens låsklack är utbytt till en av senare tillverkning. Vissa skruvar utbytt till nya. Nya nipplar monterade.

Mekaniskt inte helt fungerande. Halvspänn håller ej, endast helspänn. Trumman kan vridas i helspänn. Matningen fungerar i övrigt. Man behöver bearbeta trumstoppet och avtryckaren för att den ska bli fullt fungerande. Pipan glappar något lite vilket beror på att kilen alternativt trumaxeln behöver tillföras material så att dessa kan spänna som de ska mot pipan. Loppet ser bra ut, men har en grund, cirkulär skottbula 2/3 väg fram i loppet. Fin räffling i övrigt med jämn, fin ytlig patina.

Exemplaret blir en bra shooter med lite jobb. Trumspelet går ej att få en relevant mätning på eftersom kilen inte spänner fast pipan som den ska. Den ser ut att bli tight dock. Inget enormt spel.

Tänkt som ett tillfälle för er som tycker om att fixa själva.

Vi kan åtgärda ovanstående för 3500:- i merkostnad. Då blir den färdig för skjutbanan.