Colt Model 1860 Army Revolver, #71370

Pris:
14 285,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 15/5 BS

Publicerad 21/3

NRA: Fair

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 71370. Tillverkad år 1862 av Colts Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

Har möjligen haft militära märkningar från början men inga syns i så fall längre. Pipadressen är delvis synlig. Pipan kortad från 8" till knappa 5". Laddarm modifierad för att passa med den nya längden. 

Pipa och stomme har serienummer 71370. Pipans kil kommer från ett serienummer som slutar på 3048. Trummans serienummer syns ej mer. Trumscenen syns inte heller längre alls, utom där det har stått COLTS PATENT No. som syns fragmentariskt. Trumaxeln har serienummer 143058 och är alltså från slutet på år 1863. Varbygel, Backstrap och kolvträ är ej original. Passformen är OK. Hanen är inte original heller. 

Det här exemplaret är en typisk rolig shooter. Många kallar typen för "sherrif's special" eller liknande. Ett hopplock javisst. Samlarvärdet är begränsat. Mekaniskt är den faktiskt i utmärkt skick. Matningen är riktigt kripig och tight med fin indexering. Helt stum låsning i helspänns med god linjering kammare-lopp. Loppet är egentligen riktigt bra med djup räffling, även om det har en lite tråkig yta, så är det bara estetiskt. Den blir dessutom blankare på ytan om den börjar skjutas med ordentligt. Äldre men fina nipplar sitter i. Allting lossat och infettat. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm.

Vi tycker att det här egentligen är ett ganska bra exempel på hur man har tagit en revolver som måste ha varit i väldigt dåligt skick och kompleterat, lagat, så att den blir något funktionellt och roligt. Sen är det ju faktiskt så att de flesta bitarna är från Amerikanska Inbördeskriget och inte på något sätt värdelösa. 

Den som vill kan säkert lägga ned mer tid på att snygga till och förbättra revolvern efterhand.