Colt Model 1862 Police Revolver, #9109

Pris:
28 571,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad HP 26/7-19

Publicerad 5/4 -19

NRA: Very Good (+)


Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 9109. Tillverkad år 1862 av Colt Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. Piplängd 6-1/2″ med trumma för fem skott i kaliber .36″. Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing, kolvträ av amerikansk valnöt. Stolpkorn av mässing. Laddarm av kuggtyp. Utformad för att möta polis/sherrifs efterfrågan på en lätt revolver med god eldkraft. Samuel Colts sista renodlade slaglåsrevolver. Utkom år 1861 som 1862 års modell. Tillverkad i 18 000 exemplar. Strömlinjeformad pipa med moderniserad laddarm, hämtad från Colt Model 1860 Army. Stommen är hämtad från Colt Model 1849 Pocket revolver och är urfräst för att rymma den större trumman i kaliber .36″. Trumman är delvis urfräst på utsidan för att sänka totalvikten. Fanns att köpa i tre olika piplängder, det här är den längsta och mest åtråvärda. Storleken är bättre lämpad för att bäras på höften i många timmar jämfört med de stora och förhållandevis tunga och klumpiga kavallerimodellerna 1860 eller 1861. 

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress i en rad, välbevarad. COLTS PATENT stämplat på vänster sida av stommen. Vänster sida av varbygeln har stämpeln 36 CAL som syftade till att påminna användaren att revolvern skall laddas med kulor i kaliber .36″ och inte .31″ som på tidigare revolvrar av samma storlek. En av trummans flutar är märkt ”PAT. SEPT 10th 1850”. Samuel Colt var extremt mån om sina patent och beskrivs som närmast besatt av att försvara dessa under sina sista år i livet. Samuel Colt togs den 10: e januari år 1862 av gikt efter ett minst sagt intensivt liv. Revolvern bär samma serienummer på alla märkta delar.

Revolverns finish: Pipan har spräcklig blåneringsrest övergången i chokladbrun. Slät och fin yta över hela revolvern, helt utan slagmärken. Trumman är något svärtad och saknar sin ursprungliga blånering. Mycket fin yta på trumman som även behåller sina säkerhetsstift i fint skick. Trummans serienummer är även ovanligt tydligt. På laddarm, stomme och hane kan viss antydan till flamhärdning skönjas i rätt ljus men det är mycket svagt. Varbygel och backstrap behåller till 85% sin ursprungliga försilvring med viss liten antydan till bubbelbildning vilket ger den ett delvis något matt intryck. Välbevarade bitar överlag. Kolvträet är riktigt fint med all fernissa kvar, endast ytligt slitage nedtill. Passformen är perfekt och det är med all säkerhet det ursprungliga.

Mekaniskt superskick! Revolverns matning känns krispig och det märks tydligt att revolvern inte brukats till det den var avsedd för i någon större utsträckning. Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,15 mm vilket är ovanligt bra för modellen. Loppet är även det riktigt fint med mycket lite slitage. Ett riktigt trevligt exemplar som ger ett bra intryck visuellt och känns riktigt fräscht. Skruvar och nipplar är lossade och infettade. Nipplarna är mycket fina original. Revolvern rekommenderas för samlaren i första hand.