Manhattan Bar Hammer Double Action Single Shot Pistol, #609

Pris:
5 267,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 19/4 -22

NRA: Good

Manhattan Bar Hammer Double Action Single Shot Pistol med tillverkningsnummer 609. TIllverkad under andra halvan av 1850-talet av Manhattan Fire Arms Manufacturing Company i Norwich Connecticut.

Exemplar tillverkades i flera olika kalibrar och piplängder. Detta exemplar har en piplängd på 4" och kalibern är .36".

Dessa pistoler är viktiga för samlaren då de är ovanliga och utgör den första serien av produkter från Manhattan.

Alla modeller har samma märkningar och gravyr. Man tror också att serienumret är baserat på ett system och utgör inte bara en lång sekvens av nummer. Man tror att den totala tillverkningen ligger kring 1500 exemplar.

Total längd på vapnet är cika 7.25". Exemplar i fråga fungerar som det ska mekaniskt med fin fjäderspänst. Det saknar dock sin varbygel och en skruv vilket håller nere priset något. Dessa är så ovanliga så den är i högsta grad intressant ändå. Double-action mekanism. Nippel ej lossad eftersom det inte är ett vapen som intresserar dagens svartkrutsskyttar.

Loppet som är svårt att fånga på bild har enstaka djupare pits men det är knappast av betydelse säkerhetsmässigt då godset är överdrivet tjockt. Räfflingen är för övrigt djup och helt närvarande.

Kolvsidorna i fint skick.

Ett typiskt samlarvapen och inte något för skjutbanan i första hand. Från början tänkt som ett självförsvarsvapen för mycket korta avstånd, tänk några meter. Avsaknad av riktmedel gör det näst intill omöjligt att träffa konsekvent på längre håll även om pipan är visserligen är räfflad..