Remington-Beals Army Model Revolver, #1034

Ord. pris: 
29 900 kr
Rea:
24 000 kr
Du sparar: 
5 900 kr (20%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Remington-Beals Army Model Revolver med serienummer 1034. Tillverkad i juni månad år 1862 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Det här är föregångaren till Remington Model 1861 Army, som i sin tur är föregångaren till Remington New Model Army. 

Den så kallade Beals Army är en kaliber .44" single-action revolver med trumma för sex skott och en piplängd på 8". 

Den tillverkades i endast 1900 exemplar varav i princip hela produktion gick rakt ut i Civil War, i händerna på nordstaterna. 

Därför gick de flesta ex hårt åt i kriget och inte många finns bevarade i något skick alls. 

Det här exemplaret är ett välfungerande ex med några utbytta delar. 

Den tvåradig pipadressen syns fortfarande och det finns halvtydliga militära inspektionsinitialer på pipa och stomme "C". 

Varbygeln kommer från annat exemplar, kolvsidorna är av senare tillverkning men relativt gamla. Trumman saknar synligt serienummer men kan troligtvis vara den ursprungliga. Den är av rätt utseende. Kornet och laddarmens upphak är utbytt och är inte av helt korrekt typ. I övrigt nummerriktig. 

Väl genomgången matning. Ett marginellt och obetydligt glapp kan kännas vid helspänn. För lite för att åtgärda och påverkar inte funktionen alls. Nya fina nipplar inpassade. Spel mellan trumma och pipa på endast 0,1 mm. Revolvern fungerar utmärkt som shooter. Men modellen brukar betraktas mer som samlarexemplar. Den har dock redan tjänstgjort som shooter att döma av kolvplattor och korn. 

Oavsett vad man vill använda den till så är det en mycket ovanlig och eftertraktad samlarrevolver, en mycket tidig Remington-revolver. Här i ett mycket gott mekaniskt skick, med krispig matning.