Remington New Model Army Revolver, #10487

Pris:
15 625 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Publicerad 17/2 -21

Remington New Model Army Revolver med serienummer 10487. Tillverkad i januari år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Närmast bekräftade serienummer hos Springfield Research är 10634 som gick till 6th Ohio Volunteer Cavalry, Company H. Kanske kan den här revolvern ha varit där också då den bara är 147 nummer ifrån.

Modellen har en piplängd på 8" och en trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action mekanism. 

Exemplaret är en tidig utgåva av en av de 106 000 exemplar från Remington som såldes på kontrakt till nordstaterna. Dessa tidiga New Model Army kallas för "transitional" eller övergångsmodeller. Finns i tre huvudsakliga variationer som alla bär olika detaljer från den tidigare Model 1861. I fallet med det här exemplaret hittar vi ett sockertopps format korn av nysilver och en tvåradig pipadress som saknar orden "New Model".

Pipa, stomme och varbygel är märkta "P S" vilket är initialerna från den man som inspekterade kvaliten på delarna. De militära exemplaren har alla denna typ av initialer instansade på de väsentliga delarna. Vänster kolvsida lär ha haft en slutinspektions kartusch från slutinspektionen, men den är inte längre synlig. Serienumret är synligt under pipan och på stommen innanför vänster kolvsida. Trumma varbygeln och kolvsidor är för nötta för att man ska se något serienummer men det finns goda chanser att det är de ursprungliga. 

Laddarmens upphak är professionellt restaurerat. Nipplarna är utbytta till nytillverkade nipplar för replikor. Det sitter bussningar i trummans nippelbrunnar, så att nipplar för replikor går att sätta i. Trummans originalbrunnar var för slitna i gängorna för att fungera på ett säkert sätt. Nu är revolvern säker och den är ordentligt provskjuten med gott resultat. Mekaniken för matningen är mycket noggrant restaurerad med nya delar. Flertalet nytillverkade skruvar. Matningen känns och låter som en fint avstämd 40 000:- Remington som knappt är använd. Det enda som lämnar något att önska är loppets utseende. Räfflingen finns där men är grund. Provskjutningar visar dock att resultat på tavlan inte påverkas och det rör sig mer om estetik än något praktiskt problem. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,05 mm. Den som letar efter en noga genomgången revolver till ett lägre pris för att ha för skytte kommer inte att hitta någon bättre för samma pengar.