Remington New Model Army Revolver, #44780

Pris:
20 089,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 11/6 -21

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 44780. Tillverkad i november månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

En av de 106 000 exemplar som såldes via kontrakt till nordstaternas armé under inbördeskriget. Exemplaret levererades till 6th Ohio Volunteer Cavalry, Company H. Där tjänstgjorde den under Civil War.

Piplängd 8", trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action.

Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av mässing, kolvsidor av oljad valnöt. 
Exemplaret är en så kallad transitional model. Den har korn av samma utförande som på Model 1861 Army, ett konformat korn av nysilver på laxfot. Den har även pipadress i två rader utan orden "NEW MODEL" vilket är korrekt för serienumret. 

Samma serienummer återfinns på pipa, stomme, varbyel och baksidan av trumman i matarkransen samt även i blyerts, svagt synligt, men ändå tveklöst korrekt märkt på insidan av de båda välbevarade kolvsidorna. 

Militära initialer återfinns på revolverns alla större komponenter. Kartuschen på vänster sida av kolvträet är tidstypiskt raderat, fältmässigt utfört, för mycket längesedan. Det sägs att desertörer, tjuvar, sydstatare och indianer gjorde så för att det inte skulle vara lika tydligt att man kommit över ett armévapen.. Man kan känna en ytlig, skrovlig grop där kartuschen ska vara. Sedan dess har kolvsidorna fått en linoljebehandling för längesedan, för att bevara dem. 

En vackert brunpatinerad civil war veteran med mycket historia. Pipan lätt rundad, en del slagmärken invid trumaxelns fingergrepp på stommen. I övrigt har revolvern överlag mycket välbevarade ytor och generellt skarpa kanter. Varbygeln jättefin. Kolvträet har vad som kan vara två kill notches nedtill på vänster häl. Kornet något rundat och lär bytas ut eller bättras av den som vill använda exemplaret för tävlingsskytte. Man kommer att skjuta mycket högt på 25 meter. Den är ursprungligen skottställd för 70 yards. Nu när kornet är slitet är det väl 85 yards!

Mekaniskt riktigt trevlig. Noga genomgången och injusterad för fin krispig gång i matningen. Knappt kännbart glapp på axeln. Försumbart glapp i rotationsriktningen vid helspänn. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,35 mm och är orört original. Nya nipplar inpassade, redo för banan! Loppet har djup genomgående räffling med frostighet och kommer att ha fullgod funktion. Den här revolvern är ett trevligt alternativ för både samlare och skytt i den något lägre prisklassen. Mycket prisvärt exemplar i våra ögon. Skruvar och nipplar lossade.