Remington New Model Army Revolver, #86106

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad OJ 7/3

Publicerad 12/11 -19

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 86106. Tillverkad i juli månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

Piplängden på modellen är 8". Trumman rymmer sex skott i kaliber .44". De är ursprungligen blånerade och har flamhärdad hane. Varbygeln är av mässing och de har kolvsidor av oljad valnöt. 

Det här verkar vara ett av de många tusen exemplar som saknar militära märkningar. Inga inspektionsstämplar någonstans utom på varbygeln, men den kommer från ett annat exemplar. Det kan också vara så att stämplarna är bortnötta men att stommen faktiskt är militär. Den är tveklöst från 1864 då serienumret på stommen är solklart äkta.

Serienumret på stommen vittnar om att revolvern från allra första början faktiskt levererats som del av större sändning till 2nd Texas Volunteer Cavalry, Company C i början av sommaren, krigets sista år 1865. Sannolikt kommer dock revolverns slitage från tiden efter kriget. De var fortsatt mycket populära bruksföremål i årtionden efter kriget. Speciellt i de nya territorierna västerut, där man ofta befann sig långt från en general store som sålde dyr, fin, patron-ammunition och man därför kunde ha nytta av dessa gamla kammarladdare som kunde laddas om "ute i bushen" till låg kostnad. Dessutom var många människor (läs före detta soldater) vana vid modellen och den hade visat sig pålitlig i kriget mot södern. 

Pipan har skarpa fina kanter och har blånerats om för längesedan. Det har också fått "rätt" serienummer instansat med modern stans. Det är uppenbarligen från en tidig revolver eftersom kornet står på laxfot. Det är uppenbarligen inte original eftersom det är av mässing. Det fyller dock sin funktion fint eftersom det är i gott skick och sitter bra monterat. Stommen är lite mer anfrätt av tiden. Den har nog varit ganska rostgropig men sedan blivit avputsad och "färgförbättrad" för att se mer patinerad ut på lite håll. 

Det här är egentligen alltså ett hopplock av olika revolvrar (originaldelar) som sammantaget blir en riktigt välfungerande och hyffsad shooter!

Mekaniskt är den riktigt bra. Vi har justerat ned spelet till 0,20 mm för den moderne skyttens behov. Innan var det för stort för att kunna användas enligt SSSF: s reglemente. Nya nipplar sitter inpassade och klara. Pipan som är utbytt någon gång i tiden, vilket tidigare nämnts, har riktigt bra räffling och vi kallar den 7/10. Den här revolvern kommer att skjuta riktigt bra. Matningen är smidig och distinkt med god låsning av trumman. Fin linjering kammare-lopp. Lite, lite "rattle" finns, vilket kort och gott innebär att trumman kan röra sig lite, lite på trumaxeln radiellt. Det påverkar inte funktionen på något sätt. Absolut inte värt att sätta bussning i trumman för. Även lite spel i trummans rotationsriktning finns vid helspänn, ca 0,5 mm, men det är så lite att det inte gör någon skillnad för de mjuka blykulorna. Normalhårt trycke. En bra shooter som man inte behöver vara super-rädd om vid användning.