Remington New Model Army Revolver, #94122

Pris:
34 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Remington New Model Army Revolver med serienummer 94122. Tillverkad i augusti månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

Piplängd 8", trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action.

Blånerad, med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av oljad valnöt.

Exemplaret som presenteras här har en pipa med närliggande serienummer, 92214. Övriga serienummer är alla samma, 94122. Notera att det är precis samma siffror på pipan, men baklänges. Det kan rent hypotetiskt vara så att man av misstag stansat siffrorna i fel ordning, eller så är det bara en slump. Det förtäljer inte historien..

Pipa och "resten" ser ut att ha följt varandra ändå från början. Dvs det finns inga tydliga tecken som tyder på byte av pipa. I det fallet måste det vara professionellt utfört då inga märken är synliga.

På tal om märken så är revolvern för övrigt märkt med serienummer i blyerts på insidan av kolvsidorna och även i trummans matarkrans. Detta hittar man bara på vissa, finare exemplar. Revolvern är märkt med militära kontrollbokstäver och slutinspektionens kartusch på vänster kolvsida nedtill. Initialerna inom kartuschen är " G P " vilka står för Giles Porter, namnet på en av de inspektörer som ansvarade för Remingtons New Model Army produktionen under en eller flera tidsperioder under det amerikanska inbördeskriget. Tillsammans med den tydliga märkningen av serienummer och den goda passformen på kolvsidorna kan vi med mycket god säkerhet säga att det här är en revolvern som producerats under, levererats till och möjligen deltagit i, det amerikanska inbördeskriget. I alla fall mot slutet av kriget.

Den treradig pipadressen är tydligt och snyggt stansad på detta exemplar.

Så vitt det går att avgöra är alla delar original och sitter som de skall.

Exemplaret har slagmärken på trumman baksida, mellan kamararna och till viss del ovanpå stommen. Stomme och trumma samt laddarm har mer blånering kvar än dessa delar har förlorat och är mestadels helt släta och fina. Fläckvis här och var har revolvern grunda, ytliga partier av pitting, troligtvis efter att ha förvarats fuktigt i någon period. Kolvsidorna som har utsökt passform och är generellt välbevarade i sin form, har förlorat mindre bitar av yttre våld, mest i ögonfallande är höger kolvsida "tå".

Mekaniskt felfritt exemplar som vår vapensmed som vi samarbetar med har gått igenom till punkt och pricka. Nya nipplar från track of the Wolf sitter monterade och klara för skjutbanan. Mycket skarpa distinkta klick hörs när hanen förs bakåt och den låser perfekt, stumt i helspänn. Timing i mekanismen är perfekt. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,15 mm. Loppet är otroligt välbevarat med ytterst få skönhetsfel. En dröm för skytten i vår mening.

Högst samlarvärdig och skjutklar militär Remington-revolver från 1864.