Remington New Model Army Revolver, #98345

Pris:
25 000 kr
Inkl. 0% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
20230728

NRA: Very Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 98345. Tillverad i september månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

Piplängd 8", trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action.

Ursprungligen blånerad, med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av oljad valnöt.

Mestadels helt grå revolver med mindre partier av fläckvis mycket ytliga partier av pitting från fuktig förvaring. Man finner slagmärken främst invid trumaxlens fingergrepp. Laddarmen och stommen har små bevarade områden av oförvanskad blånering, i de mest skyddade skrymslena.

Militära kontrollbokstäver syns i alla de större delarna och en svag men bevarad och läsbar slutinspektions kartusch av O. W. Ainsworth.

Man finner en bevarad och läsbar treradig adress på pipans ovansida samt samma serienummer på pipa, stomme och varbygel. Inga synliga serienummer på trumma eller kolvsidor, vilket är helt normalt med en revolvern i detta skick. Många New Model Army hade inte serienummer på trumman från början. Det är ännu oklart hur processen såg ut kring detta och varför så många återfinns med onumrerade trummor. Kolvsidorna hade serienummer i blyerts på insidan och dessa har med tiden tvättats bort och suddats ut till oläslighet på detta exemplar. Tydligt är att kolvsidorna på revolvern i fråga är de ursprunliga då passformen är så pass god samtidigt som de är i så gott skick.

Mekaniskt är revolvern i mycket gott skick idag. Vapensmeden som vi samarbetar med har gått igenom revolvern i sina beståndsdelar och inget har lämnats åt slumpen. Nya nipplar från Track of the Wolf sitter monterade. Timingen har justerats till perfektion och matningen är idag distinkt med ett naturligt lätt slitet läge i helspänn. Helspänn är alltså inte slitet utan det är trumaxlen och trumstoppet som är något lätt slitna, vilket är naturligt. Detta medför ett lätt glapp radiellt och i rotationsriktningen som är så litet att det är försumbart i förhållande till funktionen på revolvern.

Loppet är använt och har en jämn patina som inte är blank. Men tydlig, djup räffling finns ännu och revolvern kommer att prestera fina träffbilder med de mjuka blykulorna. Spelet mellan trumma och pipan är 0,30 mm vilket är klart godkänt för skytte och inget stort mått alls.

En högst samlarvärdig Remington-revolvern som är klar för skjutbanan. Tillverkad 1864.