Starr Arms Co. Double Action Model 1858 Navy Revolver, #490

Ord. pris: 
26 900 kr
Rea:
19 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
7 000 kr (26%)
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Very Good

Starr Arms Co. Double Action Model 1858 Navy Revolver med serienummer 490. Tillverkad år 1858 av Starr Arms Company i Binghamton eller Yonkers, New York State.

Piplängden är 6". Kaliber .36", trumma för sex skott. Double-action mekanism med omställare för Single-action. Hanen spänns av en främre avtryckare och revolvern avfyras med en bakre vilket är unikt för Starr..

Kolvträ av amerikansk valnöt. Blånerad, med flamhärdad hane, avtryckare och laddarm.

Stommen märkt "STARR ARMS CO. NEW YORK" på ena sidan samt "STARR'S PATENT JAN. 15. 1856." på andra sidan.

Denna revolvermodell tillverkad av Starr Arms Co. är avsevärt mycket mer sällsynt än de andra två modellerna, 1858 Army och 1863 Army eftersom den här modellen endast tillverkades i 3000 exemplar jämfört med 23000 respektive 32000. Det finns sannolikt mycket få i Sverige idag.

Utförandet är vid första anblick väldigt lik 1858 Army men faktum är att de flesta delar är unika för modellen.

Antydan till flamhärdningskulör kvar på laddarm och hane. Stommens nedre del har mest blånering kvar med ca 20% kvar. Övriga från början blånerade delar har fragmentarisk blånering om ca 5-10%. Trumman har ingen blånering kvar. Kolvträet är patinerat med rikliga slagmärken och hack men är utan sprickor vad jag kan se.

Märkt med serienummer 490 på samtliga nummermärkta delar. Nummerriktigt exemplar.

Det är känt att Nordstaterna köpte 2250 exemplar av modellen på kontrakt, men de återfinns av någon anledning sällan med militära kontrollbokstäver. Kanske för att de tillverkades ett par år innan kriget? Detta exemplar har inga militära märkningar.

Mekaniskt genomgången. Dessa har en mycket känslig mekanik. På detta exemplar fungerar mekanismen idag precis som den ska. Vi rekommenderar att man inte plockar isär revolvern i småbitar om det inte är helt nödvändigt. Starr 1858 Navy har unika nipplar som ej går att köpa utan måste tillverkas. De från Starr 1858 Army passar ej, de har en annan gänga. Smeden har tillverkat 3 stycken nipplar för att ersätta de som ej var i funktionsdugligt skick. De andra tre är original och har friska gängor. Spel mellan trumma och pipa är 0,40 mm. Exemplaret har god fjäderspänst och matningen indexerar och linjerar som den ska. Loppet är riktigt fint med skarp räffling, dock ej spegelblankt. I trumman har någon tyvärr installerat en bussning på ett klumpigt sätt. Sannolikt för att ersätta skaddad gänga i nippelbrunnen. Se bilder för egen bedömning. Vi bedömer att det är riktigt gjort men inte så snyggt.

Den här revolvern betraktar vi som ett ovanligt samlarobjekt. Den är genomgången och iordningjord för att man ska kunna provskjuta revolvern vid enstaka tillfälle, eller åtminstone veta att möjlighet finns. Det är därför vi lagt krut på att se till att den trots allt går att ta isär och sätta ihop igen för rengöring, om sådan provskjutning skulle ske. Rekommenderas ej för tävlingsskjutning då den innehåller speciella delar som inte med lätthet tillverkas och ersätts.