U.S. Model 1836 Flintlock Pistol Conversion

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för C. B. 10/8

NRA: Very Good

Model 1836 Flintlock Pistol tillverkad av Robert Johnson, Middletown, Connecticut. Modellen tillverkades mellan 1836-44 i över 41 000 exemplar. Denna utgåva märkt Robert Johnson tillverkades i ca 18 000 ex. 

Kaliber .54", slätborrad. Piplängden är 8.5" och totallängden ligger på ganska blygsamma 14". 

Brunerad, med kolv av valnöt. Laddstock av stål fäst med bygel. Samtliga detaljer av stål brunerade. Korn av mässing, fängpanna av mässing. Detta exemplar är konverterat till slaglås och betraktas som ett konverterat original, det är alltså gjort då det begav sig och inte långt senare. Dvs. den betraktas som lika "original" som om den hade sin ursprungliga flintlåsmekanism.
Många flintlåsvapen konverterades till slaglås tidigt. Det gjorde vi ju även här i Sverige. Främsta anledningen är att det klickar var hundrade gång istället för var sjätte. Slaglåsmekanismen är väderbeständigare, lättare att underhålla och reparera, består av färre delar, är billigare att tillverka och går snabbare att ladda om samt att lära sig hantera rent praktiskt. Så man kan förstå att man uppgradera många vapen till detta nyare system. Idag är det dock så att flintlåsvapen som av någon anledning inte konverterades är mer värdefulla.

Det här var standard pistolen under kriget med Mexico och fortsatte i trogen tjänst konverterad till slaglås under amerikanska inbördeskriget. Så det här exemplaret kan mycket väl ha varit i bruk jämsides Colt Navy/Army och Remington New Model Army, Starr osv., särskilt tidigt under kriget när det var panik att få fram så mycket vapen som möjligt. 

Mycket av bruneringen är intakt på vapnet och det är mycket lite ytlig korrosionspåverkan överlag. Få slag och hanteringsmärken. Märkningarna är tydliga inklusive inspektionsstämpel på vänster sida av kolven. Ett riktigt trevligt och intakt exemplar utan skador eller defekter med undantag av ett litet hål i trävirket på vänster sida. Nippel och skruvar lossade och infettade. Fint lopp. Tydliga, distinkta upphak och god spänst i fjädrar. Bra avtryck.

Det här är ett samlarobjekt främst men det går givetvis lika bra att skjuta med denna som med någon av våra revolvrar. 

Dessa rejäla pistoler är tillverkade efter mönster godkänt av US Ordnance Department och är mycket hållbara. Man kan utan tvekan använda dessa för praktiskt skytte idag om man önskar. Kanske har man tröttnat på våra svenska klenoder och vill smaka på vad de använde på andra sidan sjön under samma period?