Whitney Navy Model Revolver, #29075

Pris:
21 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Whitney Navy Model Revolver med serienummer 29075. Tillverkad under tidigt 1860-tal av E. Whitney i New Haven, Connecticut.

5th Type Whitney. En Single-action revolver i kaliber .36". Trumman rymmer sex skott, piplängden är 7-3/4".

En av ca 33000 exemplar tillverkade. Många deltog i det amerikanska inbördeskriget. Dessa relativt tidiga revolvrar gick hårt åt i kriget och var mycket uppskattade bland soldaterna. Whitney var redan då en anrik och respekterad tillverkare av vapen med amerikanska mått. Dessa nätta, högkvalitativa revolvrar var inget undantag.

Prestanda som en Remington New Model Navy men något nättare i ramen samt lättare. Ett mycket trevligt vapen uppskattat bland dagens skyttar av originalvapen.

Exemplaret i fråga, serienummer 29075 är av över medel skick. Man får generellt mer för pengarna med Whitney än med Remington i mitt personliga tycke. Men den är svårare att få tag på i välbevarat skick som denna.

Samma serienummer återfinns på samtliga märkta delar, vilket är positivt för samlarvärdet. Tydlig pipadress ovanpå pipan. Ca 30% av den ytterst tunnt rullade trumscenen finns bevarad i detta fall.

Ursprungligen var dessa blånerade och hade en laddarm samt hane som var flamhärdade på ytan. Kolvsidorna är av fernissad valnöt. Varbygel av försilvrad mässing.

Originalblånering finns bevarad på pipan, där denna möter stommen. Nära hälften av försilvringen på varbygeln finns faktiskt kvar. Kolvsidorna har även de mycket ursprunglig finish bevarad, det mesta av fernissan är närvarande, blandad med orörd patina från tiden för det amerikanska inbördeskriget. Viss ton av flamhärdning kan fortfarande ses på hanens baksida. Slagmärken på trumman. Kornet lätt böjt men sitter bra fast.

Mekaniskt helt felfri såvitt jag kan avgöra. Absolut perfekt linjering mellan kammare och lopp. Fin, krispig gång i matningen med distinkta upphak. Försumbart glapp i trummans rotationsriktning vid helspänn. Släta fina kammare i trumman, med skarpa fina runda kanter längst fram. Spel mellan trumma och pipa ligger på naturligt slitna 0,15 mm. Ett mycket fint mått för en originalrevolver och vittnar om att vapnet varit använt men inte hårt. Den har ett blankt lopp med utmärkt djup i räfflingen som har skarpa kanter. Det är sällsynt att träffa på bättre lopp än så här för en Whitney Navy. Jämnt fördelad ytlig patinga i loppet, varav en del kommer att blåsa ut med kulan om den kommer till användning på skjutbanan. Äldre nipplar i mycket fint skick.

Utmärkt val som investering för både samlare eller de som är intresserade av en av de bästa skjutexemplaren.