Colt Model 1851 Navy Revolver, #10964

Pris:
31 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1851 Navy Revolver, Early Third Type, med serienummer 10964. Tillverkad år 1852 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

En tidig Colt Navy. Pipan märkt med den så kallade "Early New York Address" "ADDRESS SAML COLT NEW YORK CITY". Stommen märkt med den tidiga stansen med det lilla typsnittet som sig bör. "COLTS / PATENT" Man ser hur stansen börjat bli sliten och alla bokstäver inte är fullständiga. Trumman har en vackert bevarad ytligt patinerad upplaga av sjlöslaget vid Campeche mellan Mexikos och Texas flott den 16 maj år 1843. Ritad av W. L. Ormsby på uppdrag av Samuel Colt. Denna trumscen pryder Både 1851 Navy, 1860 Army och 1861 Navy. Trumscenen är i princip helt fullständig. Ljusvinkeln är inte den mest förskönande på bilderna jag tagit.

På detta exemplar finner man samma serienummer på pipa, stomme, varbygel, backstrap, laddarm, trumaxel, trumma och pipans kil. Exemplaret är fullständigt nummerriktigt.

Kolvträet och försilvringen är i ett ovanligt fint skick och speglar väl revolverns skick. Trummans baksida uppvisar samtliga säkerhetsstift för hanens viloläge mellan kamrarna, ovanligt för en Colt 160 år gammal. Kolvträet har en helt otrolig passform och vi rekommenderar att man låter träet sitta kvar på revolverns backstrap så långt det är möjligt för att minska risken för onödigt slitage.

Mekaniskt är den nästan felfri med ett spel mellan trumma och pipa på endast 0,15 mm. Den enda defekten är att första upphaket är slitet, sannolikt förolyckat av en felaktig oavsiktlig nedsläppning av hanen i ett ofördelaktigt läge, vilket skadat upphaket. Detta är återspeglat i priset. Loppet är väldigt fint, särskilt ovanligt fint för en så tidig Colt. Blankt med skarp räffling och partier med ytterst ytlig kosmetisk korrossionspåverkan.

Ett samlarex av rang för investeraren eller Colt-fantasten. Dessa stiger riktigt bra i värde enligt vår uppfattning baserat på erfarenheter från de senaste 15-20 åren.