Colt Model 1855 Sidehammer Pocket Revolver, #11333

Pris:
20 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Colt Model 1855 Sidehammer Pocket Revolver med serienummer 11333. Tillverkad år 1856 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Kaliber .28". Oktagonal pipa, 3.5" lång. Trumma för fem skott. Single-action.

Säregen mekanism och den enda av Samuel Colt slaglåsrevolvrar som hade hel ram. Trumaxeln går in genom trumman bakifrån. Det finns ingen backstrap. Laddarm med fjädrande kula längst fram. Hanen löper på utsidan av stommens högra sida, varför den fått namnet Sidehammer. Kallas ofta också för Root eller Root Model av samlaren, efter den av Colt anställde konstruktören Elisha K. Root.

Mycket välbehållet exemplar som vi nästan vill klassa som Excellent. 70% blånering kvarstår men något för lite på pipan för att vi vill ge den det högsta betyget. Trummans scen visar hur en nybyggare försvarar sig och sin fru och spädbarn mot anfallande indianer.

Tydliga fina märkningar överlag som helt stämmer för modellen, som kallas för Model 2.

Mekaniskt fungerar den precis som den ska med ett mindre spel i trummans rotation vid helspänn vilket är mer eller mindre regel för modellen. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm. Exceptionellt mjuk och fin i matningen med härligt distinkta klick.

Ett ovanligt fint samlarexemplar som är mycket finare än man ofta ser. Lite avdrag får den för den tyvärr saknade flisan i den annars utomordentligt fina kolven. Värdig den bästa Colt-samlingen. Bör inte heller vara några större hinder för den som önskar skjuta med den. Det är med vissa tveksamheter vi låter detta trevliga exemplar gå till försäljning istället för att stanna i samlingen.. Dessa är inte lätta att hitta i fint skick för rimliga summor.