Flintlåsmuskedunder, Liege

Pris:
8 035,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reservation släppt 9/7 -21

Reserverad för T. B. 6/7 -21

Publicerad 5/7 -21

NRA: Good

Blunderbus. Tillverkad i Belgien, Leige, möjligen år 1796. 

Kallas också för flintlåstrombon eller muskedunder. 

Ett militärt vapen som användes av många olika truppslag kring sekelskiftet 17-1800. Användes bland annat till sjöss. Den här typen av belgiska vapen kan till och med ha förekommit under Civil-War, då i händerna på någon sydstatare eller milisman. 

Revolvern i bilden är en Remington New Model Army, original. Den är med i bild som referensobjekt för att visa vapnets storlek. Har inte brytt mig om att mäta kalibern. Kaliber: Grov. 

Ett välvanvänt men fungerande exemplar. Trä och mässingsdetaljer samt lås är tveklöst tillsnyggade i modern tid. Mässingsdetaljerna är överlag mycket blanka. 

En del märkningar förekommer. Kontroll och provtryckningsstämplar på pipan och sidoblecket, som har en liten cartouche. 

Låset märkt med vad jag tror är tillverkningsårtalet, 1796, och symboler som indikerar tillverkning i Liege, Belgien. Även märkt "GOFF" eller vad jag tyder som GOFF. Vilket kanske är delar av namnet på tillverkaren? osäker. Finns säkert dem av er som är mer upplysta än mig gällande just denna typ av vapen.

Ovansidan av kolven har ett mässingsbleck som är märkt "1771". Det tolkar jag som ett serienummer. 

Helt och fint avslipat kolvträ som gör ett snyggt intryck. Låset håller hel och halvspänn med en ok fjäderspänst. Vi har inte brytt oss om att demontera någon del av vapnet. Så det säljes som ej genomgånget. Loppet ser inte ut att ha några skador och är jämt och fint. Men kan ej garantera att det inte döljer sig något under smutsen. Pipan är av mässing, men godset är mycket tjockt. Det går troligtvis utmärkt att skjuta med för den som vill och kan. För övrigt ett mycket imponerande samlarobjekt.