Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #24092

Pris:
27 900 kr
Inkl. 12% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
Publicerad 26/9 -21

NRA: Fine to Excellent

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 24092. Tillverkad år 1862 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey. 

Series III.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Korn av nysilver, format som en halvmåne. 

Pipadress i en rad. Patent datum från 1859 på trumman. Trumman har fem "medaljonger" föreställandes olika jakt och stridsscener. 

Kaliber .36", trumma för fem skott. 

Denna revolver tillverkades under inbördeskriget och även om de aldrig såldes formellt till Nord eller sydstaterna så var de ett vanligt inslag på slagfälten på båda sidor. Manhattans affärsstrategi under kriget var att ta andelar av den civila vapenmarknaden när alla andra tillverkare var upptagna med att förse militären.

Vanligt var att soldater köpte dessa vapen själva för att ta med ut i fält som ett extravapen.

Helt nummerriktig. Riklig finish, med högblank och vältäckande blånering på hela pipan sånär som på en fläck på den högra sidan. Trumman har fantastiskt fin yta nästan helt fri från hanteringsmärken och en del blånering kvar, vilket är mycket ovanligt. I princip all försilvring är kvar på varbygel och backstrap. Stommen har väldigt fin flamhärdningskulör bevarad. Det finns spräcklig blåneringsrest kvar i trummans kamrar. 

Mekaniskt välfungerande med väldigt krispig, osliten matning som låser trumman stumt. Perfekt linjering kammare-lopp. Spelet mellan trumman och pipan är 0,25 mm. Fint trycke, ej hårt. Nipplarna är äldre och i skick för provskjutning samt informellt skytte. Nipplarna kan bytas ut för den som önskar. Loppet har ytlig "frostighet" alltså en väldigt grund korrosions-påverkan som ser lite ut som frost. Med andra ord ett riktigt fint lopp med bevarad räffling som dock ej längre är spegelblankt som när det var nytt.

Ett sällsynt fint exemplar i samlarskick. Rekommenderas till samlare först och främst.