Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #56838

Pris:
15 178,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad 24/9 -19 PE

NRA: Good


Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 56838. Tillverkad ca år 1865 (uppskattning). Series IV med 6-1/2″ pipa. Trumma för fem skott i kaliber .36″. Modellen är storleksmässigt mitt mellan Colt Pocket och Colt Navy. Tillverkades i fem olika serier med mindre evolutionära skillnader sinsemellan.  Den här series IV revolvern saknar den extra skyddsplåt som var monterad på rekylsköldens framsida, vars syfte var tänkt att hindra flera kammare från att tändas samtidigt. Denna detalj är nästan aldrig kvar och i princip aldrig intakt på vapen som använts i någon utsträckning. Laddarmsinrättningen är utbytt i sin helhet. I övrigt nummerriktig och välfungerande. 

Revolverns relativt välbevarade yttre präglas av skarpa kanter och släta ytor med viss antydan till frostighet i den blanka svarta blåneringen på pipan. Stommen och hanen har varit drabbade av lätt ytrost någon gång och blivit varsamt slätputsade, dock inte så att de förlorat sin patina. Ingen flamhärdning syns längre. Varbygel och backstrap bedömer vi har ca 65-70% kvarstående ursprunglig försilvring som blivit något matt och lite svärtad, partivis. Överlag finns mycket få slagmärken. Kolvträet är helt intakt med ett visst inslag av hanteringsblessyrer här och var. Träet har fantastiskt fin passform mot övriga detaljer.

Pipadressen som är av den senare typen är tydligt välbevarad på pipans ovansida. Trumscenen är mycket fin och fullständig. Den visar olika scener från dåtida aktiviteter och är lite av ett historiskt dokument. Scenerna återspeglar en del av dåtida ideal och föreställningar om vad som var eftersträvansvärt för en gentleman med klass att syssla med. Det är tydligt att den här revolver modellen som produkt beträffande, ville rikta in sig på en ”finare” målgrupp än den målgrupp som exemplevis Colt eller Remington hade, dvs. ALLA!

Pipa, pipkil, trumaxel, stomme, varbygel, backstrap och trumma har samma nummer. Det som fattas är laddarm och plunge som är nytillverkade reservdelar (troligtvis förolyckade).

Mekansikt väldigt fin. Matning och indexering är väldigt smidig och välfungerande. Fjädrarna är friska och starka. Passformen mellan pipa och stomme är perfekt. Inga skruvar eller nipplar är fastrostade. Loppet har tydlig räffling med visst inslag av pitting lägst fram och i mitten. Trumman låses helt stumt i helspänn och spelet mellan trumma och pipa är endast 0,30 mm. Inget dåligt exemplar för den som vill skjuta open top men tycker att Colt Navy är lite stor och Colt Pocket lite liten.. Som samlarexemplar är den klart duglig. Riktigt intressant att ha och jämföra med sina Coltar. Dessa Manhattan revolvrar håller mycket hög tillverkningskvalitet.